Zorg

Dementie. Tips voor omgaan met de feestdagen

Kerstmis en de jaarwisseling zijn traditiegetrouw dagen die we graag samen met vrienden en familie vieren. Maar voor veel familieleden en mensen met dementie zijn de feestdagen een stressvolle tijd. Alzheimer Nederland geeft enkele tips om de feestdagen voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.

 

Dementie

 

 

Thuisblijven of samen vieren?

Bespreek met de persoon met dementie wat hij of zij prettig vindt. Wordt het thuisblijven of met de hele familie kerst vieren? In veel zorginstellingen kunnen bewoners en een paar familieleden samen genieten van het kerstdiner. Zo kan de persoon met dementie gewoon thuisblijven en heeft hij/zij toch gezelschap.

Vermijd drukte

Als de persoon met dementie ervoor kiest om bij u thuis te komen, houd er dan rekening mee dat veel drukte voor hem of haar niet prettig is. Laat de persoon met dementie als eerste komen, zodat u wat tijd met hem alleen heeft voordat de andere visite arriveert.

Ruimte voor middagrust

Voor mensen met dementie kan het fijn zijn om ’s middags even te rusten. Geef de persoon met dementie de mogelijkheid om zich even terug te trekken.

Wandeling als activiteit

Een wandeling helpt de zinnen te verzetten en nieuwe energie op te doen. Een frisse neus halen doet het hele gezin vaak goed. Een leuke onderbreking voor het gehele gezelschap.

Houd tradities in stand

Zet familietradities voort. Probeer te doen wat u normaal gesproken ook altijd deed tijdens de kerstdagen, bijvoorbeeld bij familie op bezoek of naar de kerk gaan. Waak er wel voor dat het niet te druk wordt voor de persoon met dementie.

Samen zingen

Zing samen al uw favoriete kerstliedjes. De meeste families heeft een aantal liedjes die vroeger of nog steeds veel gezongen werden tijdens de feestdagen. Zelfs als de persoon met dementie moeite heeft met spreken, gaat zingen vaak nog wel goed.

Betrekken bij bereiding feestmaal

De persoon met dementie wil misschien helpen met de bereiding van het kerstdiner. Betrek hem of haar bij uw bezigheden. Het geeft de persoon met dementie het gevoel dat hij of zij nuttig is en erbij hoort.

 Kleinere porties en servetten

Veel mensen met dementie hebben moeite met eten. Ze krijgen een minder vaste hand, eten langzamer en knoeien meer dan voorheen. Dit kan hen onzeker maken. Zorg er voor dat er voor iedereen een groot servet klaarligt. Zo voelt de persoon met dementie zich geen buitenstaander. Schep kleine porties op. Een groot, vol bord kan overweldigend zijn.

 Zelf ook genieten

Zorg voor uzelf. Veel familieleden leggen tijdens de feestdagen de lat hoog voor zichzelf. Stel realistische doelen, vraag en accepteer hulp en verdeel de taken over familieleden. U kunt bijvoorbeeld iedereen een deel van de maaltijd laten bereiden. Neem af en toe ook wat tijd voor uzelf, al is het maar een paar minuten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht