Voeding

Helpt het mediterrane dieet bij Alzheimer?

In de jaren 1960 en 1970 bleek uit wereldwijd bevolkingsonderzoek dat mensen uit bepaalde gebieden in Griekenland en Italië langer leefden dan mensen uit onder andere de Verenigde Staten, Canada en Nederland. De onderzoekers konden geen verschillen tussen deze groepen mensen vinden, behalve de voeding die ze aten.

alzheimer

Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar het zogenaamde ‘mediterrane dieet’. Ook het effect van deze voedingsmiddelen op de ziekte van Alzheimer is onderzocht, maar de resultaten zijn tegenstrijdig. Hoe kan voedsel helpen in de preventie en behandeling van dementie?

 Middellandse Zee gebied

In het Middellandse Zee gebied aten de mensen ten tijde van het onderzoek veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, olijfolie en vis. Rood vlees en andere dierlijke vetten werden juist minder gegeten. De mensen dronken daarnaast matig alcohol (maximaal twee glazen wijn) en deze werd bij de maaltijd genuttigd. Inmiddels lijken de eetgewoonten in het Middellandse Zee gebied steeds meer op de Westerse gewoonten. In nieuwe bevolkingsonderzoeken zijn dan ook weinig verschillen aangetoond in hoe vaak dementie voorkomt in Europa.

 Dé oorzaak van alzheimer

Volgens dr. Nikolaos Scarmeas van de Columbia University in New York, bestaat dé oorzaak van alzheimer niet. Volgens hem zijn bij de ene persoon erfelijke eigenschappen de hoofdoorzaak. Bij een ander kan het juist gaan om schade aan de bloedvaten, schadelijke ontstekingsreacties, afwijkingen van de stofwisseling of een combinatie van deze factoren. Dat maakt voorkomen en behandelen van de ziekte ook zo lastig.

 Hét effect van voeding

Net als dé oorzaak van alzheimer, bestaat volgens Scarmeas hét effect van voeding ook niet. Veel voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen hebben een gunstig effect op het ene proces bij de ziekte van Alzheimer, maar zijn juist slecht voor een andere proces. Het ligt dus aan de persoonlijke oorzaak van de ziekte van Alzheimer of een bepaald voedingsmiddel positief werkt of juist niet. Deze theorie kan goed verklaren waarom bijvoorbeeld b-vitamines in het ene onderzoek gunstig werken en in het andere onderzoek niet.

 Autopech

Volgens bovenstaande theorie kun je de ziekte van Alzheimer een beetje vergelijken met autopech. Om autopech te voorkomen moet je bijvoorbeeld zorgen dat het oliepeil in orde is, dat de banden op spanning zijn en dat er voldoende koelvloeistof is. Dit vereist maatwerk. Aan iedere auto het gemiddelde verbruik toevoegen werkt niet. Sommige auto’s zijn wel beter af, maar andere krijgen problemen door teveel of juist te weinig olie, lucht of koelvloeistof. Op dezelfde manier kun je de ziekte van Alzheimer dus moeilijk bestrijden door bijvoorbeeld aan iedereen meer b-vitamines te geven. Want voor de ene persoon zal dat gunstig zijn, maar voor een ander juist niet.

 Voeding, medicijnen en ander behandelingen

Volgens prof. dr. Olde Rikkert van het Radboud Alzheimer Centrum mogen we in de nabije toekomst geen ‘magische’ pil of dieet verwachten. Ook Olde Rikkert ziet alzheimer namelijk als een complexe ziekte, met verschillende oorzaken. Hij vindt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen daarom vooral een eerste stap. Deze medicijnen werken vaak tegen één oorzaak van alzheimer. In de toekomst verwacht hij dat dergelijke medicijnen worden gecombineerd in een ‘multipil’, die dan meerdere oorzaken bestrijd. Nog verder in de toekomst ziet hij behandeling op maat. Waarbij de behandeling met medicijnen, maar wellicht ook met voeding, beweging en andere niet-medicinale behandelingen zijn afgestemd op de persoonlijke kenmerken van degene met alzheimer.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht