Zorg

UMCG wil weten: Hoe gek is Nederland?

Autist, ADHD’er, depressieveling of schizofreen. Nederland is een van de landen met de meeste medische zorg voor psychiatrische problemen ter wereld. Onderzoekers van het UMC Groningen onder leiding van professor Peter de Jonge willen wel eens weten hoe de Nederlandse bevolking echt denkt over zijn eigen geestelijke gezondheid en starten een onderzoek via de website www.hoegekis.nl. Een interview.

 

Psycholoog prof. dr. Peter de Jonge

Psycholoog prof. dr. Peter de Jonge

We plakken te snel etiketjes op mensen met psychische problemen?

“Ja, daar willen we van af. Ik weet niet of de psychiatrie wel door heeft wat de gevolgen zijn van het plakken van stempeltjes en mensen ziek verklaren.”

Maar klachten als ADHD of depressie moet je toch wel serieus nemen?

“Zeker. Maar vaak gaat het om negatieve emoties die iedereen wel eens heeft. Bij de meeste mensen staan daar ook positieve emoties tegenover. Op maandagochtend ben ik ook vaak somber. Misschien moet je die negatieve emoties niet zo benadrukken en er meer positieve gevoelens tegenover zetten.”

De psychiatrie staat onder druk omdat er bezuinigd wordt. Bent u niet bang de zorgverzekeraars en het kabinet in de kaart te spelen?

“We moeten eens nadenken aan wie we wel of geen zorg verlenen. Dat moet geen discussie zijn voor alleen psychiaters en zorgverzekeraars. Met ons onderzoek willen we de hele bevolking betrekken bij die vraag. Nu krijgt iemand met een depressie een pilletje. Waar ik naar toe wil is dat we zeggen: ‘U heeft een probleem, daar moet u zelf aan werken. Bijvoorbeeld door meer te sporten, mensen te ontmoeten, leuke dingen te doen’. Dat is uiteindelijk nog goedkoper ook.”

In de jaren zeventig had je posters met de tekst: ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?’ Is dat wat u bedoelt?

“Ja precies. Als je lang genoeg zoekt, is er bij iedereen wel iets te vinden. Maar je hoeft niet iedereen door de psychiatrie te laten behandelen. Wij willen de regie weer terug brengen bij de mensen.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht