Zorg

Nieuwe eetstoornis ‘Thigh gap’, dunne benen met ruimte ertussen

 Het nieuwste schoonheidsideaal voor meiden is de thigh gap’, een stel benen dat zo dun is, dat er een flinke ruimte tussen zit. Experts maken zich zorgen om de trend, want om het ideaal te bereiken, moet je je wel uithongeren.

 

thigh gap

Foto: wikihow.com

Kwetsbare meisjes kunnen zo het laatste duwtje in de richting van een ernstige eetstoornis krijgen, zo klinkt het bezorgd.

Nieuwe trend

Het afgelopen jaar werden sites zoals tumblr, twitter en facebook overspoeld door foto’s van meisjes met de dunste benen denkbaar. Zelfs als zij hun voeten tegen elkaar zetten, kan er nog tussen hun benen door gekeken worden. Dit is de thigh gap, een inmiddels even berucht als bekritiseerd verschijnsel, dat zelfs met een ijzeren dieet en keihard sporten niet voor iedereen weggelegd is. “Om dit voor elkaar te krijgen, moet je jezelf uithongeren”, zegt Annemarie van Elburg, kinder-en jeugdpsychiater bij Rintveld, een centrum in Zeist waar eetstoornissen behandeld worden. Soms krijgt ze kinderen van nog maar acht jaar over de vloer.

 Superdunne meisjesbenen

Vooral pubers zijn gevoelig voor de beelden van de superdunne meisjesbenen, zegt van Elburg. Dat blijkt wel uit berichten op twitter, waar foto’s van benen met ertussen een gapende kloof worden voorzien van commentaar. Zo wil ik mijn benen, dit is perfect’, verzucht een meisje. Hét grote voorbeeld is het onderstel van model Cara Delivigne, dat zelfs een eigen twitteraccount heeft gekregen.

 Eetstoornis

Ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes probeert met haar website Proud2Bme tegenwicht te bieden aan dit soort trends. Hemkes weet waarover ze praat, zelf leed ze tien jaar lang aan anorexia en boulimia. Pas toen ze doodongelukkig en -ziek was, zocht ze hulp, om nu met haar site anderen te helpen.

Proud2Bme geeft informatie over eetproblemen en -stoornissen en trekt elke maand 200.000 unieke bezoekers. “De opkomst van de thigh gap is absoluut geen goede ontwikkeling. Zulke beelden hebben alles in zich om kwetsbare meisjes ziek te laten worden”, zegt Hemkes. Elburg onderstreept die constatering. “Meisjes die al bezig zijn met hun gewicht en aan de lijn doen, kunnen door dit soort trends een eetstoornis ontwikkelen. Zij schieten door.”

 ‘Mooi’thigh gap

Dat de trend door een heel aantal meisjes positief ontvangen wordt, blijkt wel uit de poll die Hemkes plaatste onder een bericht over de thigh gap, op Proud2Bme. “In totaal klikte 56 procent van de bezoekers op de optie ’mooi, dat wil ik ook!’ Bizar, ook als je in gedachten houdt met welke doelgroep we te maken hebben. Het laat zien hoe riskant dit is. Met een muisklik heb je honderden, soms mooie, artistieke zwart-wit foto’s, die dienen als inspiratie.”

 Tegenbeweging

Op internet is er overigens ook een tegenbeweging tot stand gekomen, waarin bijvoorbeeld wordt gewezen op de prachtige, voluptueuze benen van zangeres Beyonce. Maar uiteindelijk is het vooral belangrijk dat ouders hun kinderen laten zien dat lijnen niet normaal is, als een kind niet te dik is. “Ik zou hun adviseren kinderen erop te wijzen dat in hun huis niet gelijnd wordt, maar wel normaal gegeten.” Dat kan tijdens de gemeenschappelijke maaltijd, die belangrijk is om eetstoornissen bij kinderen op te merken. En alle meisjes die zich desondanks hebben voorgenomen in 2014 eindelijk die thigh gap te realiseren? Elburg: “Die moeten zich nog eens goed achter de oren krabben over de doelen die ze zichzelf stellen.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht