Well-being

Werkstress. Een op de drie ziek thuis door stress.

Een op de drie werknemers die ziek thuis zit, heeft psychische klachten door stress van het werk. Minister Lodwijk Asscher van Sociale Zaken trekt vanaf volgend jaar extra geld uit om werkstress tegen te gaan. ,,Ik ben enorm geschrokken van de cijfers’’, aldus de bewindsman.

stress
Werknemers ervaren stress door een te hoge werkdruk, agressie of (seksuele) intimidatie tijdens het werk en een verstoorde balans tussen werk en thuis. In het ergste geval raken werknemers arbeidsongeschikt.

Kans op burn-0ut

De kans op een burn-out is het grootst in de zorg en het onderwijs. Asscher denkt dat de economische crisis de kans op overspannenheid of andere psychische klachten nog eens vergroot. ,,Mensen hebben extra zorgen. De druk om harder te werken neemt toe, dat zorgt voor spanning.” Werkenden met tijdelijke contracten zijn extra kwetsbaar. Zij hebben meestal een hogere werkdruk en zijn onzeker over hun toekomst.

Werkstress voorkomen

Asscher trekt volgend jaar €1 miljoen uit om werkstress tegen te gaan. Hij vindt dat het onderwerp bespreekbaar moet worden en zet daarvoor onder meer bekende Nederlanders in die hun ervaringen delen.
,,Het is bij veel bedrijven not done om te zeggen dat je het werk niet aankan. Terwijl het beter is het op tijd aan te geven dan door te werken tot het niet meer gaat. Dan ben je afgeschreven voor een jaar of langer. Dat zijn dramatische gevallen, die ook voor extra kosten voor werkgevers zorgen.”

Controle

De Inspectie SZW gaat bedrijven actiever controleren, zodat die een te hoge werkdruk proberen te voorkomen. De waakhond heeft speciale aandacht voor werkgevers in het onderwijs, het transport, de zorg en de sociale werkplaatsen.
Uit recente cijfers blijkt dat 40 procent van alle werkenden werkdruk ervaart (2,8 miljoen mensen); 1,1 miljoen werknemers hebben wel eens te maken met ongewenst gedrag van collega’s. Mannen worden vaker dan vrouwen gepest of geïntimideerd.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht