Zorg

Eigen risico op: Run op cursus stoppen met roken

Er is een kleine run gaande op cursussen stoppen met roken. Veel patiënten hebben aan het eind van het jaar hun eigen risico in hun zorgpolis toch al opgemaakt. “We krijgen opvallend veel aanmeldingen de laatste weken”, zegt longarts Ronald Meijer van de Ommelander Ziekenhuis Groep in Delfzijl.

 

roken

Bron: Flickr/ Meddygarnet

Volgens Meijer zijn veel longpatiënten aan het begin van het jaar huiverig om aan zo’n cursus te beginnen omdat het ten koste gaat van hun eigen risico, van dit jaar 350 euro. “Maar nu zien ze op hun afrekening dat het eigen risico toch al opgemaakt is voor dit jaar. Dan kan dit er ook nog wel bij, redeneren ze.”

 Toeloop

Ook andere ziekenhuizen merken een gestegen toeloop. “Het heeft inderdaad te maken met het eigen risico maar misschien ook met goede voornemens die mensen alvast hebben voor het nieuwe jaar”, zegt de woordvoerder van het Martini Ziekenhuis Groningen.

 Addertje onder het gras

Er zit wel een addertje onder het gras. De medicijnen die bij zo’n rookstopcursus horen kosten ook al snel 350 euro. Maar wie in december met de cursus begint, krijgt de rekening daarvoor pas in 2014. “Maar dat bedrag heb je in drie maanden terugverdiend als je stopt met roken”, zegt longarts Henk Kramer van het Martini.

De rookstopcursussen worden sinds dit jaar weer vergoed uit de basisverzekering. In 2012 was die vergoeding geschrapt maar het nieuwe kabinet kwam daarop terug.

 Eindejaarsrun

De eindejaarsrun is overigens een bekend verschijnsel in de gehele gezondheidszorg. Zo merken apotheken, opticiens en hoorwinkels ook altijd aan het eind van het jaar dat mensen nog snel medicijnen, een bril of hoortoestel bestellen vanwege de vergoeding.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht