Zorg

Balans vinden met mindfulness. Wat is het en voor wie?

We willen allemaal zelfbewust leven. Maar hoe doe je dat in de hectiek van alledag? Je handelt op een dag vele zaken routinematig af, terwijl je je to-do lijstje checkt, afvinkt en aanvult. De dagen, weken en maanden vliegen voorbij. Alles loopt op rolletjes: je leven is een aaneenschakeling van efficiënte en effectieve handelingen. Problemen los je op, tegenslagen overwin je. Tot zover ‘business as usual’. Maar dan loop je op een kwade dag tegen je grenzen aan. Mindfulness

In het begin hebt je het niet direct door. Langzaam maar zeker begin je stress te ervaren. Je piekert, slaapt slecht, bent overgevoelig. Kortom: je voelt je niet goed meer in je vel. Er komt weinig meer uit je handen, je blokkeert en komt tot stilstand. En dan vraag je je af hoe dit jou is overkomen.

Mindfulness

Om in balans te blijven en te voorkomen dat je je grenzen overschrijdt, is mindfulness  een uitkomst. ‘Mindfulness is een levenshouding met   aandacht voor het hier en nu. Iedereen kan het leren’, aldus Gerbrand van Hout, psycholoog bij Fonds   Psychische Gezondheid. Hij legt uit hoe je baat kunt hebben bij deze aandachttraining.   Meer vertrouwd met lichaam en geest   Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme. Bij deze aandachttraining worden Oosterse   meditatie- en yogatechnieken gecombineerd met de moderne westerse psychologie. Mindfulness leert   mensen bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan, te leven met aandacht   en minder te oordelen.

Vertrouwd met lichaam en geest

Gerbrand van Hout (Fonds Psychische Gezondheid): “Mensen die zich met   mindfulness bezighouden raken meer vertrouwd met wat zich in hun lichaam en geest afspeelt en   oordelen minder hard over hun eigen gedachten en gevoelens. Om deze redenen wordt mindfulness   steeds vaker ingezet, bijvoorbeeld als onderdeel van de behandeling van mensen met psychische   problemen”.

Goed tegen piekeren

Mindfulness werd eind jaren zeventig voor het eerst toegepast als oefenprogramma voor patiënten   met chronische medische klachten zoals pijn en kanker. Inmiddels wordt deze training gegeven   aan mensen met uiteenlopende psychische en lichamelijke klachten. Van Hout: “Bij mensen met   terugkerende depressies  is mindfulness   bewezen effectief. Zij leren de eerste signalen van een nieuwe depressie herkennen. Door hier  bewust bij stil te staan accepteren zij de depressie meer. Een terugval kan hier zelfs mee voorkómen   worden. Ook mensen met bijvoorbeeld stressklachten hebben baat bij mindfulnesstraining.

Voor wie is mindfulness?

Mindfulness is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of de toekomst. Zij   leren omgaan met emoties en gedachten zonder dat deze hen overweldigen. Voor mensen met   psychische problemen is mindfulness een goede aanvulling op hun therapie. Maar ook mensen   zónder psychische problemen kunnen baat hebben bij aandachttraining. Zij leren in balans te blijven,   waardoor stressklachten minder kans krijgen”.

Meer informatie

Mindfulnesstrainingen bestaan meestal uit acht tot twaalf behandelsessies. Veel ggz-instellingen in   Nederland bieden trainingen aan en sommige psychologen zijn ook gespecialiseerd in mindfulness.   Meer informatie vindt u op de site van Fonds Psychische Gezondheid: www.psychischegezondheid.nl/mindfulness. Naast het lezen van oefeningen en tips kunt u testen hoe mindful u bent.

 Welke trainingen zijn er?

Mindfulnesstrainingen worden onderverdeeld in Mindfulness based stress reduction (MBSR of   aandachttraining) en Mindfulness based cognitive therapy (MBCT, oftewel aandachtgerichte   cognitieve therapie). De eerste methode leert mensen beter omgaan met stressgerelateerde klachten,   zoals spanningshoofdpijn. MBCT is grotendeels gebaseerd op MBSR. MBCT richt zich specifiek   op het ontwikkelen van een andere houding tegenover negatieve gedachten. Mensen leren niet   te oordelen over deze gedachtenpatronen, maar ze alleen te observeren en accepteren. MBCT is   effectief gebleken bij mensen met terugkerende depressies.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht