Zorg

Vermoeide mannen: hou bij hoeveel alcohol je drinkt, dan drink je minder

Na mentale inspanning zijn mannen minder goed in staat om hun drinkgedrag te beheersen dan vrouwen. Als mannen in een dergelijke situatie bijhouden hoeveel ze drinken, zorgt dat ervoor dat ze minder drinken. Dat blijkt uit experimenten van Roy Otten en Roel Hermans van de Radboud Universiteit Nijmegen.

alcohol

Overmatig drinken

Overmatig drinken wordt vaak in verband gebracht met verminderde zelfcontrole. Een lange werkdag, een tentamen of andere cognitieve inspanning zorgen ervoor dat onze zelfcontrole afneemt, waardoor er minder energie over is voor regulatie van ander gedrag (bijvoorbeeld drinken). Otten, Hermans en collega’s onderzochten in twee experimenten of verminderde zelfcontrole inderdaad maakt dat mensen meer alcohol gaan drinken. Daarnaast onderzochten ze of het bijhouden van het aantal drankjes die verminderde zelfcontrole weer zou kunnen herstellen.

Vermoeide mannen drinken meer

Vermoeide mannen drinken meer, vrouwen minder. Tijdens het eerste experiment namen ruim honderd proefpersonen samen met een vriend of vriendin deel aan een onderzoek in een laboratorium ingericht als echte kroeg. De helft van de proefpersonen moest een lastige aandachtstaak uitvoeren, de andere helft een eenvoudige. Na afloop van die taken konden de jongvolwassenen zelf drankjes uit de koelkast nemen en deze aan de bar opdrinken.

Mannen bleken gemiddeld vier keer zo veel alcohol te drinken dan vrouwen in deze nagebootste kroeg. Daarnaast dronken de mannen na de moeilijke taak meer dan na de makkelijke. Vrouwen dronken juist minder na de inspannende taak.

Verschil mannen en vrouwen

Een mogelijke verklaring voor dit verschil is volgens Otten en Hermans de verschillende betekenis die mannen en vrouwen toekennen aan alcohol. Voor veel mannen is het drinken van alcohol bijna vanzelfsprekend als de mogelijkheid zich voordoet. Vrouwen hebben die neiging minder.

Vermoeidheid opheffen

In het tweede experiment keken de onderzoekers of het effect van falende zelfcontrole op te heffen is door proefpersonen meer bewust te maken van hun drinkgedrag. De proefpersonen begonnen wederom met een lastige aandachtstaak en mochten daarna weer een drankje pakken. In dit experiment werd de helft van hen werd gevraagd om bij te houden hoeveel drankjes ze dronken. Degenen die een cognitief inspannende taak deden én hun drankjes bijhielden, dronken minder dan degenen die dat niet deden.

Onderzoeker Roy Otten: ‘Als je zelfcontrole faalt, bijvoorbeeld door vermoeidheid, dan krijgt het impulsief systeem meer ruimte. We zien in onze experimenten dat mannen meer gaan drinken als ze vermoeid zijn en minder zelfcontrole hebben

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht