Beweging

Beweging inzetten bij bestrijding van ondervoeding bij zieken en ouderen?

Dat bewegen en sporten van groot belang zijn als je wilt afvallen, is bekend. Maar helpt beweging ook bij de bestrijding van ondervoeding bij zieken en ouderen? Harriët Jager is docent Voeding & Diëtetiek aan de Hanzehogeschool Groningen én senior onderzoeker bij de Hanzehogeschool en het UMCG. Onder haar leiding is een onderzoekslijn gestart die deze vraag moet beantwoorden.

ondervoeding

Harriët, waarom dit onderzoek?

 

“Bij ouderen en zieke mensen die ondervoed zijn, ligt de focus vaak alleen op een gepast dieet. Maar uit eerder onderzoek is gebleken dat zij, ook als ze voldoende eiwitten en calorieën binnenkrijgen, toch spiermassa en spierkracht verliezen en dit heeft een groot effect op het dagelijks functioneren. Wij gaan er bij dit onderzoek vanuit dat voldoende lichamelijke beweging belangrijk is om afbraak van spieren en kracht tegen te gaan. Inzicht in het beweegpatroon van ouderen en patiënten met een hoog risico op ondervoeding is belangrijk om in de toekomst gerichte beweegadviezen aan hen te kunnen geven. Daarom laten we in ons onderzoek een groep patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied een stappenteller en armband dragen, zowel voor als na de medische behandeling. Daarmee meten we het beweeggedrag. Ook bepalen we de inname van eiwitten en calorieën, zodat we kunnen bekijken hoe het beweeg-en voedingspatroon samenhangen met de mate van ondervoeding.”

Waarom specifiek deze kankerpatiënten?

 

“Omdat dit een patiëntengroep is waarbij ondervoeding vaak voorkomt. Ook hebben we vanuit de afdeling Kaakchirurgie onderzoekservaring opgedaan met deze groep. In de toekomst willen we ook gezonde ouderen betrekken bij onderzoek om de effecten van extra beweging bij patiënten te kunnen vergelijken met de effecten bij gezonde ouderen.”

 Jullie gebruiken een stappenteller. Kan een aantal stappen zo’n groot verschil maken?

“Een gebrek aan beweging in het dagelijks leven, laat de spieren al dunner worden. Daarom zijn we niet alleen geïnteresseerd in de mate van sportactiviteit, maar juist ook naar de dagelijkse hoeveelheid beweging.”

Wat als er inderdaad een verband bestaat tussen de hoeveelheid beweging en ondervoeding?

“De volgende stap is dan om te kijken naar de vraag hoe we lichamelijke activiteit kunnen stimuleren en af kunnen stemmen op de mogelijkheden en wensen van de ouderen en zieken. Kunnen ze bijvoorbeeld nog wandelen? Dan is Nordic Walking misschien een optie. Maar een ander kiest liever voor fietsen, misschien op een e-bike. Laagdrempelige oefeningen in de sportschool zijn ook een optie. Er bestaan al beweeg-en sportprogramma’s voor mensen die een ziekte hebben gehad. Het is de vraag of deze geschikt zijn voor deze specifieke doelgroep. Maar voor we die vragen beantwoorden, moet het verband tussen het beweegpatroon en ondervoeding eerst worden aangetoond.”

Innovatiewerkplaats

Het onderzoek onder leiding van Harriët Jager is onderdeel van wetenschappelijk onderzoek binnen de innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition: een samenwerkingsverband tussen het UMCG, de Hanzehogeschool Groningen, FrieslandCampina, Ordina en Mediq Tefa. Hierin werken diëtisten, artsen, fysiotherapeuten, onderzoekers, studenten, docenten en bedrijven samen. Doel van de samenwerking is om vernieuwende methodes te vinden om ondervoeding bij ouderen en zieken tegen te gaan. De innovatiewerkplaats maakt onderdeel uit van het landelijke Centre of Expertise Healthy Ageing, dat wordt geleid door de Hanzehogeschool Groningen.

Zie www.healthyageing.net. De in de innovatiewerkplaats opgedane kennis wordt middels o.a. voorlichtingsmateriaal, campagnes en lezingen gedeeld met bijvoorbeeld patiënten, mantelzorgers en ouderen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht