Zorg

Brandwonden stichting: Niet alle blusdekens blussen olie- en vetbranden

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vatten 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook laat de steekproef zien dat veel van de onderzochte blusdekens tekortkomingen hebben in de constructie en de gebruiksaanwijzingen.

blusdeken

Pas op. De NVWA adviseert consumenten daarom bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. Ga niet uitsluitend af op de vermelding op de verpakking, maar raadpleeg ook de verkoper, leverancier of fabrikant. Dit geldt ook voor mensen die al een blusdeken in huis hebben.

 Niet gebruiken in keuken

Gebruik bij twijfel de blusdeken niet in de keuken maar volg de adviezen van de Nederlandse Brandwonden Stichting: doof een vlam in de pan door een deksel (van je af) op de pan te doen. Een brandende pan optillen en bijvoorbeeld buiten zetten is levensgevaarlijk.

 

De NVWA heeft de branche inmiddels geïnformeerd en ziet erop toe dat de blusdekens verbeterd worden zodat ze wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Wat te doen bij vlam in de pan?

Wanneer u een blusdeken in huis heeft geldt: gebruik deze deken voor het doven van kleine branden. Bij vlam in de pan of bij een olie of vet-brand doet u het volgende:

1. Bedek, indien mogelijk, uw handen / trek ovenhandschoenen aan

2. Dek de brandende pan af met een passend deksel (plaats de deksel van u af)

3. Zet de warmtebron uit

4. Doe de afzuigkap uit

5. Laat de pan staan totdat deze is afgekoeld (tenminste een uur)

6. Is de brand groter dan de pan: alarmeer uw huisgenoten en verlaat uw huis. Bel 112 als u buiten bent.

Doe dit nooit:

1. Blus brandende olie of brandend vet nooit met water. Heet vet en water veroorzaakt een explosie

2. Pak geen brandende pan vast. door de hitte kan uw kleding in brand raken.

3. Verplaats de brandende pan niet. Door morsen van brandende olie wordt de brand groter.

4. Loop niet met een hete pan. Morsen van hete vloeistoffen geeft groot risico op brandwonden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht