Zorg

Invloed maagzuurremmers op B12. Ouderen lopen risico

Langdurig gebruik van maagzuurremmers vergroot de kans op een vitamine B12-tekort in het lichaam. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Vooral ouderen die maagzuurremmers gebruiken hebben een verhoogd risico op dit tekort.

 b12Vitamine B12

Vitamine B12, een wateroplosbare vitamine, speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, het zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn bovendien geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een te hoge inname.

 Tekort vitamine b12

Een tekort aan vitamine B12 treedt vaak pas na jaren op, omdat het lichaam van deze vitamine een voorraad aanlegt. Een langdurig vitamine B12-tekort kan leiden tot een tekort aan foliumzuur, omdat deze twee vitamines samenwerken. Een gevolg daarvan kan bloedarmoede zijn, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Ook kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Ouderen kunnen problemen krijgen met hun geheugen.

Maagzuurremmers

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen, in het ileum. Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten, zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig. Daarnaast wordt vitamine B12 gekoppeld aan de ‘intrinsieke factor’. Onder de maagzuurremmers vallen de protonpompremmers (zoals omeprazol) en de H2-receptorantagonisten. Deze geneesmiddelen remmen de aanmaak van maagzuur en pepsine. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed vrijgemaakt van het voedingseiwit. En daardoor kan vitamine B12 niet goed opgenomen worden in het lichaam.

 Eenvoudige maagzuurproducten

Eenvoudige maagzuurproducten (zoals Rennie, Maalox en Gavioscon) hebben geen effect op de vitamine B12 status in het lichaam. Deze maagzuurproducten zetten namelijk alleen overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen. Er is dan dus nog wel voldoende maagzuur om vitamine B12 vrij te maken uit voedingseiwitten.

 Advies voor mensen met maagzuurremmers

Mensen die maagzuurremmers gebruiken, hebben een verhoogde kans op een vitamine B12-tekort. Dat wil niet zeggen, dat iedereen die maagzuurremmers gebruikt, ook daadwerkelijk een vitamine B12-tekort heeft. Wie gezond eet en leeft, loopt weinig risico. Er is geen reden tot zorg als er geen klachten zijn die overeenkomen met de symptomen van een vitamine B12-tekort. Het nemen van een normaalgedoseerde multivitamine met daarin vitamine B12 kan een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Voor persoonlijk advies is een bezoek aan een arts verstandig.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht