Voeding

Kraanwater als medicijn. 5 feiten waar water goed voor is.

Dagelijks voldoende water drinken kan een aantal gezondheidsproblemen oplossen of voorkomen. KRNWTR zet 5 vaak voorkomende klachten en de positieve effecten van kraanwater hierop op een rij.

water

Kraanwater voorkomt hoofdpijn

Kraanwater voorkomt ook nog eens de meest slopende hoofdpijn van allemaal, migraine. Een onderzoek in Journal of Neurology verrichten een onderzoek tussen mensen die lijden aan migraine. De ene groep kreeg een placebo, de andere werd verteld dat ze 1.5liter water meer moesten drinken, dan ze normaal deden. De groep die 1.5 liter water meer dronk ervaarde 21 uur minder pijn en de pijn was minder intensief, dan de placebo groep.

Door water werkt je brein beter

Het drinken van water heeft een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen. Het drinken van 8 tot 10 kopjes water per dag kan je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%.

Het menselijk brein heeft veel zuurstof nodig om optimaal te functioneren. “Bijna 80 procent van onze hersenen bestaan uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt”, verklaart hoofdonderzoeker van de Universiteit van East London, Caroline Edmonds. Dus als je veel water drinkt krijgen je hersenen alles wat ze nodig hebben. Wie weinig water drinkt, functioneert ook mentaal slechter.

Kraanwater houdt je alert

Dehydratie is dé oorzaak van vermoeidheid overdag. Dus als je in de middag inzakt en je wanhopig een middag dutje wil doen, drink dan een glas kraanwater. Het zorgt er ook voor dat je beter in je werk bent, of het voorkomt in ieder geval dat je slecht presteert werk. Je hoeft maar voor slecht 2% uit te drogen en je hebt al moeite met je korte termijn geheugen en je focus op je computerscherm.

Water beschermt je hart

Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6 jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval, dan mensen die minder dan 2 glazen per dag drinken.

Kraanwater is goed voor je maag

Het stimuleert je stofwisseling. Probeer je gewicht te verliezen? Het drinken van water kan je stofwisseling stimuleren (metabolisme). Volgens de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism neemt de stofwisseling met 30% toe bij gezonde mannen en vrouwen. Dit effect komt al na 10 minuten en bereikt z’n maximum na 30-40 minuten. Het drinken van een of twee glazen voordat je gaat eten zorgt voor een ‘vol’ gevoel, waardoor je minder gaat eten en dus gewicht verliest.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van