Zorg

Voor chirurg die Judith kunstschedel gaf was het pionieren

De hele wereld stort zich op Bon Verweij (47). De neurochirurg van het UMC in Utrecht is de eerste ooit die een schedel succesvol heeft vervangen door een plastic exemplaar uit een 3D-printer. De 22-jarige vrouw die de ingreep onderging, maakt het uitstekend. Verweij’s telefoon staat roodgloeiend.

 Plastic schedelkunstschedel, schedel

Judith Janse (22) loopt parmantig rond, in haar huis op de Veluwe. Dankzij een plastic schedel in haar hoofd. Uit de 3D-printer. ,,Ik ben de eerste,” realiseert ze zich. Op haar voorhoofd zijn nog de contouren te zien van de rand waarlangs neurochirurg Bon Verweij haar oude schedel wegzaagde. Slechts aan een kant zit nog een kaal plekje. Verder heeft ze weer een mooie dos haar.

 Zeldzame ziekte

Judith heeft een zeldzame ziekte. Haar bot blijft doorgroeien. Daardoor is haar schedel veel dikker dan normaal. Ze heeft ruimtegebrek in haar hoofd. De hersenen worden in elkaar gedrukt. Begin 2013 gaat het mis. Judith is moe. Ze heeft veel hoofdpijn en kampt met gezichtsverlies. ,,Het werd steeds erger. Ik kon het niet meer uithouden. Ik moest steeds op bed gaan liggen. Zoveel hoofdpijn,” vertelt ze in het tv-programma EenVandaag.

 Net op tijd

,,Het scheelde weinig,” blikt neurochirurg Verweij terug in een kamer van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. ,,Een maand of wat later en het was te laat geweest.”

Bijzondere operatie

De schedeloperatie van Judith wordt zijn meest bijzondere. ,,Haar schedelwanden waren niet één, maar 5 centimeter dik. De druk binnenin was torenhoog. De hersenen willen toch ergens naartoe. Vocht wordt in de oogzenuw geperst. Het gezichtsvermogen holt achteruit. De coördinatie raakt verstoord. Uiteindelijk stopt de bloedtoevoer en raak je in een coma. Ik denk dat Judith hooguit dertig was geworden als we niets hadden gedaan.”

Gat in schedel

Verweij neemt contact op met een Amerikaans team, dat operaties heeft uitgevoerd bij patiënten met een zeer dikke schedel. ,,Ze probeerden een gat te boren en deden daar ontzettend lang over. De schedels zijn keihard. Uiteindelijk zijn ze er maar mee gestopt.” De chirurg beseft dat alleen een gat aanbrengen in Judiths schedel en daar een nieuw, ruimer plaatsje overheen leggen, haar leven niet zal redden. Hij besluit de hele schedel te vervangen door een exemplaar van plastic. Iets wat nooit eerder is gedaan.

 Met de rug tegen de muur

,,Judith reageerde heel nuchter,” aldus Verweij. ,,Ik sprak intensief met haar en haar ouders. Ik denk dat ze de risico’s goed konden inschatten. Ze wisten dat hier geen ervaring mee was. Maar ook dat ze met de rug tegen de muur stonden.” Judith hakt de knoop door. Ze doet het. ,,Zelf lijkt het me doodeng,” bekent Verweij. ,,Zeggen tegen iemand: ik ga slapen, snijd mijn hoofd maar open en doe je ding.‘

 Boren

Vooral het boren moet Verweij goed voorbereiden. ,,Een boor van de Gamma gaat ook door als ze heet wordt. Medische boren hebben allerlei ingebouwde veiligheidssystemen. Die stoppen zodra er ook maar een beetje warmte vrij komt. Judiths schedel was dik en hard. Error een, error zes. Ik heb alle foutmeldingen voorbij zien komen. Telkens pakte ik dan weer een andere boor. Ik moest verder. Ik heb om en om achttien boren gebruikt.”

 Operatie van 23 uur

,,De operatie duurde 23 uur. Af en toe dronk ik wat koffie. Of at een magnetronmaaltijd. Voor de patiënt maakt dat niet zoveel uit. Je kunt mensen een aantal dagen in slaap houden. Het is teamwerk. Gefocust blijven, daar gaat het om.”

 Risico’s

,,Toch spookt er door je hoofd: wat gebeurt er als het infecteert? Krijg ik de huid nog wel terug? Nee dus. Toen ik klaar was, pasten de twee stukken huid niet meer aan elkaar. Te kort. Gekrompen, tijdens de lange operatie. Ik dacht: oh nee, heb ik de kunstschedel niet te hoog op de fundering gezet? Maar de computer berekende dat hij tot op de millimeter goed zat. Dan zeg je tegen elkaar, het komt wel goed. Even aan die huid hangen. Het komt het echt wel goed. Zelfvertrouwen hebben. Rust. Dat leer je als neurochirurg.”

 Wakker worden met kunstschedel

De volgende dag ontwaakt Judith. Met een blauw verband om haar hoofd. Vastgehouden door twee witte pleisters. Haar bed ligt bezaaid met kaartjes vol steunbetuigingen en beterschapswensen. Ze lacht.

Verweij is hoopvol dat er nooit meer een ingreep aan haar schedel hoeft te worden gedaan. ,,Even twijfelde ik of ik niet een luikje in de plastic schedel moest maken voor eventuele toekomstige operaties. Om makkelijk bij de oogzenuw te komen ofzo. Maar dan zou ik de ingreep onnodig veel complexer hebben gemaakt.”

Na de operatie

Verweij kreeg een innige omhelzing van Judiths moeder Hermien, die de Heer dankt dat hij het leven van haar dochter heeft gespaard. Judith sport weer. Werkt weer, als conciërge op een lagere school in Putten. ,,Ik kan weer verder,” zegt ze. ,,Dankzij een 3D-schedel in mijn hoofd.”

sitestat

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van