Zorg

Inenten tegen kinderziektes. Helpt het of niet?

Van mazelen en rode hond tot kinkhoest en de bof. Jonge kinderen ontmoeten nogal wat besmettelijke ziektes. Meestal betekent dat een paar dagen flink uitzieken. Maar soms leiden kinderziektes tot blijvende schade. In een enkel geval kan een kind zelfs doodgaan. Vandaar dat ernstigste ziektes bestreden worden met vaccinaties. Het overgrote deel van de Nederlandse kinderen krijgt in zijn eerste levensjaren prikken tegen elf verschillende ziektes, van de DKTP-prik tot de meningokok-vaccinatie.

bof, inenting, inenten, prik, prikken, mazelen, griep, spuit,

Bron: ANP/ Robin van Lonkhuijsen

 
,,De vaccinaties zijn bijzonder succesvol zodat we veel ernstige ziektes vrijwel hebben uitgebannen. Daardoor zien mensen die ziektes niet meer en zijn er zelfs mensen die denken dat de vaccins niet meer nodig zijn’’, meent viroloog prof.dr. Jan Wilschut.

Polio

Doordat er in Nederland kleine groepen strengchristelijken zijn die inentingen weigeren, plus een groep die gelooft in alternatieve geneeswijzen, komen nog steeds uitbraken voor van ziektes die eigenlijk al uitgebannen hadden kunnen zijn. Polio bijvoorbeeld. Vroeger kende bijna iedereen wel iemand met ernstig misvormde benen en verlammingen. Nu komen ernstige kinderziektes alleen nog voor in gebieden waar weinig wordt gevaccineerd.

Mazelen

Zo was er in 2013 een uitbraak van mazelen, een ziekte die al jaren verdwenen had kunnen zijn als iedereen zich liet vaccineren. Minstens 2500 kinderen in Nederland kregen de mazelen. Enkele tientallen belandden in het ziekenhuis en één kind overleed. ,,Als we helemaal niet zouden vaccineren tegen mazelen zouden daaraan jaarlijks minimaal twintig kinderen overlijden’’, becijfert Wilschut. ,,Dat zou maatschappelijk volstrekt onacceptabel zijn.’’

Pokken

Een voorbeeld van hoe goed de vaccinaties werken, is pokken. Dit virus is de wereld uit, dankzij succesvolle vaccinatiecampagnes. Wilschut: ,,Bij grote uitbraken in de achttiende eeuw was soms wel 10 procent van alle sterfgevallen toe te schrijven aan pokken, en dan ging het bovendien vaak om kinderen. Het vaccin heeft zó goed gewerkt dat we dat bijna zouden vergeten.’’ Toch blijven er genoeg kinderziektes over. ,,De meeste kinderen blijven waarschijnlijk gewoon thuis om uit te zieken maar we zien als huisartsen nog vrij veel kinderen met ziektes als waterpokken en de vijfde en zesde ziekte’’, zegt huisarts en universitair hoofddocent dr. Janny Dekker.

Waterpokken

Waterpokken zijn vervelend maar vrij onschadelijk. Verhoging, een ziek gevoel en vlekjes, de ‘waterpokken’ op de huid. Er bestaat wel een vaccin tegen, maar dat is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma omdat de ziekte niet echt ernstig is. De vijfde en zesde ziekte zijn ook vrij onschuldige kinderziektes met vlekjes op de huid. Bij de vijfde ziekte krijgt een kind eerst vlekjes op de wangen en wordt het hangerig en ziek. Bij zesde ziekte is het net andersom. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door een virus. Wie ze als kind niet heeft gehad, loopt kans ze later te krijgen. De symptomen kunnen dan vervelender zijn.
In 2012 kwam kinkhoest nog relatief vaak voor. Opmerkelijk, omdat de meeste kinderen daartegen zijn ingeënt; het is de K in de DKTP-prik. ,,Dat het toch voorkomt, heeft onder meer te maken met het soort vaccin’’, zegt Wilschut. ,,Het vaccin tegen mazelen is hartstikke goed. Dat tegen kinkhoest is iets minder effectief. Mensen die gevaccineerd zijn, kunnen soms een milde variant van kinkhoest krijgen.’’

De bof

De bof is ook zo’n apart geval. Vrijwel iedereen is er als kind tegen ingeënt. Toch steekt de ziekte met enige regelmaat de kop op bij volwassenen. Dat komt doordat het vaccin na een aantal jaren minder goed werkt. Zo waren er enkele kleine bofepidemieën onder Groninger studenten. ,,Het kan dan weinig kwaad omdat er nog een behoorlijke bescherming is door de vaccinatie. Dus een extra prik op tienerleeftijd wordt nog niet overwogen’’, weet Dekker.
 
Tot slot is er nog roodvonk. Vroeger een zeer besmettelijke kinderziekte. Tegenwoordig is die minder ernstig, de streptokokbacterie die roodvonk veroorzaakt is minder agressief geworden. Nu wordt roodvonk eigenlijk net als de andere vlekjesziektes bij kinderen behandeld, zoals waterpokken en de vijfde en zesde ziekte. Gewoon uitzieken dus.
 

Wat doen als je kind ziek is?

Een kind dat ziek is, kan beter niet te snel paracetamol slikken. Veel ouders denken dat koorts altijd moet worden onderdrukt. ,,Maar er zijn aanwijzingen dat koorts, mits niet al te hoog, juist goed is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem’’, zegt Janny Dekker. ,,Een kind dat koorts krijgt en gewoon uitziekt, bouwt een betere weerstand op.’’ Daarbij wordt paracetamol nogal eens in te hoge doseringen gegeven. Bij herhaling te hoge doses geven kan schadelijk zijn voor de lever.’’ Bovendien blijkt een kind niet sneller beter te worden met paracetamol. Dus is het devies: veel water drinken en goed uitzieken.

Koorts bij kind

Koorts bij kinderen komt zelden door een ernstige ziekte. Uit onderzoek van de afdeling huisartsgeneeskunde van het UMCG blijkt dat van de kinderen die met koorts op de huisartsenpost belandden nauwelijks 3 procent een ernstige ziekte had.

Krijg je van vaccinatie adhd?

De gevolgen van koortsonderdrukking voor het immuunsysteem zijn veelzeggend. In de alternatieve hoek zijn nogal wat tegenstanders van vaccinatie die stellen dat kinderen soms ziek móéten zijn om voor de rest van hun leven voldoende weerstand op te bouwen. Volgens de aanhangers van die alternatieve theorie zouden de vaccinaties, naast de in hun ogen overdreven hygiëne in de westerse wereld, zelfs verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal auto-immuunziekten, zoals allergieën, diabetes, reuma, MS en misschien zelfs autisme en ADHD. Voor die theorieën bestaat geen wetenschappelijk bewijs. ,,Sterker nog: een goede hygiëne en vaccinaties dragen juist enorm bij aan de bestrijding van infectieziektes’’, benadrukt Jan Wilschut. Vaccins werken doordat ze het afweersysteem van de mens prikkelen. Met een vaccin maak je iemand een heel klein beetje ziek. Mensen krijgen een onschadelijke variant van een virus ingespoten, het afweersysteem van het lichaam reageert daarop door afweerstoffen aan te maken die het virus aanvallen. De cellen die de afweerstoffen kunnen maken, blijven achter in het lichaam. Als er een keer een écht virus binnenkomt, maken ze direct weer afweerstoffen.

Uitbannen

Door vaccinaties is het gelukt de pokken uit te bannen. Het laatste geval van pokken was in 1977 in Somalië. Enkele jaren geleden was de verwachting dat het poliovirus binnenkort de wereld uit zou zijn. Maar in sommige delen van Pakistan, Afghanistan en Nigeria is weerstand tegen vaccinaties. Er doen verhalen de ronde dat ze schadelijk zijn. Medewerkers van het vaccinatieprogramma worden aangevallen door aan de Taliban gelieerde groepen. Daardoor worden er te weinig kinderen ingeënt.
Als minder dan 90 procent van de kinderen worden ingeënt, kan het virus zich alsnog verspreiden. Dat probleem doet zich voor in Syrië, als gevolg van de oorlog. Kinderen die als asielzoeker in Nederland belanden, worden meteen ingeënt, voor ze anderen kunnen besmetten. Ook het mazelenvirus kan worden uitgeroeid. Daar wordt aan gewerkt. Maar dat duurt nog minstens 25 jaar.
 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van