Zorg

Te lang in zon gezeten? Verbrand? Koelen, koelen, koelen

Zonkracht 7 tot 8. Flink smeren en niet te lang bakken in de zon, luidt het advies. Niet alleen omdat je flink kunt verbranden, maar ook omdat er een gerede kans bestaat om huidkanker op te lopen. “Kinderen onder 20 lopen de grootste kans op zonneschade”, zegt dermatoloog Wim Venema van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Zonnebrand, verbrand, zon

Foto: www.huidziekten.nl

Wat moet je doen om verbranden te voorkomen?

Flink insmeren met factor 40, een hoed opzetten of een T-shirt met lange mouwen dragen.

Wat moet je dan als je verbrand bent?

Wie dan toch verbrandt, staat één ding te doen.”Koelen, koelen, koelen”, zegt Venema. “Met coldpack of after- sun.” Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes als plakjes komkommer, koude yoghurt of ijsblokjes in een washandje zijn ook goed.

Pijnstillers bij verbranding

“Je moet het ontstekingsproces zien te remmen. En niet meer in de zon als je bent verbrand”, legtVenema uit. “Bij ernstige verbranding helpen geneesmiddelen als ibuprofen en diclofenac. Dat zijn pijnstillers en ontstekingsremmers.”
De dermatoloog richt zich vooral op kinderen en hun ouders. “Geef zonnebrand mee naar school en overleg met de juf of meester.” Venema wil scholen informeren over het gevaar van zonverbranding.
“Wees voorzichtig met buitenspelen. De kinderen kunnen beter binnen blijven met deze temperaturen.”

Huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Van 20.000 in 2000 naar 40.000 dit jaar, aldus het KWF. Hoe sneller je verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Vooral mensen met een licht huidtype (39 procent van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding. “Zonlicht geeft dnaschade in een cel. Normaal repareert het lichaam dit, maar soms ontstaat ongebreidelde celgroei. Dat is huidkanker”, verklaart Venema.

Zonkracht 8

Zonkracht 8 kan voorkomen in juni en begin juli. “Als de zon het hoogste staat en het helderweer is”, legt meteoroloog Jaco Wesel van WeerOneline, het weerbureau van deze krant, uit. “Het is vrij uitzonderlijk in Nederland. In Spanje hebben ze zonkracht 10. Dat is helemaal oppassen geblazen.”
Hier kun je de zonkracht van vandaag vinden

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van