Zorg

Mannen scheren steeds vaker hun schaamhaar of borsthaar

Mannen scheren steeds vaker hun schaamhaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Om onderzoeksbureau iVOX. Zij lieten in opdracht van Wilkinson Sword een epoll uitvoeren onder Nederlandse en Belgische mannen (18-34 jaar).

scheren

 

Vergeleken met de uitkomsten van een vergelijkbaar onderzoek dat Wilkinson Sword vier jaar geleden liet uitvoeren geeft dit verrassende inzichten in het scheergedrag van de Nederlandse man. Zo steeg het scheren van de schaamstreek explosief, geven mannen nog steeds de voorkeur aan nat scheren en als je vraagt naar de scheergewoontes van hun (toekomstige) partner, is er geen man die zegt dat zijn partner haar scheerspullen thuis kan laten.

Scheren anno 2014

Wat zijn de huidige trends als we kijken naar het scheergedrag van de Nederlandse man? Duidelijk is dat mannen hebben ontdekt dat er meer kan worden geschoren dan alleen het gezicht (geschoren door 87% van de mannen). Anno 2014 scheert 59% van de Nederlandse mannen zijn schaamstreek, in tegenstelling tot slechts 19% in 2010.

Intiem scheren

Meer dan de helft van de mannen scheert vandaag de dag dus intiem, vergeleken met slechts 1 op de 5 mannen vier jaar geleden. Mannen ontdekten verder ook hun oksels, borst, hoofd en rug zoals onderstaand figuur laat zien. Door de toename van het aantal lichaamsdelen dat de Nederlandse man scheert, heeft hij ook meer tijd nodig. Was hij in 2010 gemiddeld nog 4,5 minuut kwijt aan een scheerbeurt, anno 2014 is dit ruim 9 minuten.

scheren

 

Waarom hebben we schaamhaar?

Schaamhaar heeft niet alleen tot doel een geur vast te houden. Vooral onder de oksels en bij de bilspleet voorkomen haren huidirritatie. Het is als het ware een rollager, die direct contact voorkomt bij veel en intensief bewegen en schurende lichaamsdelen. Het stugge haar in de schaamstreek versoepelt en stimuleert het bedrijven van de liefde. Borsthaar bij een zwoegende man houdt veel kleine zweetdruppeltjes vast en dat werkt verkoelend. In rust houdt het juist de warmte vast.

Meer baarden, minder stoppels

Ook het dragen van een baard is trendy anno 2014. In de afgelopen vier jaar verdubbelde het aantal mannen met een baard ruim (van 8% in 2010 naar 19% in 2014). Stoppels daarentegen verloren hun populariteit. 43% van de mannen meent zelfs dat ongeschoren mannen er onverzorgd uitzien. Het lijkt er op dat de Nederlandse man anno 2014 kiest voor een strak geschoren gezicht óf voor een baard.

Sommige dingen veranderen niet

Sommige scheergewoontes veranderen niet. Net als vier jaar geleden start de gemiddelde Nederlandse man met scheren rond zijn 16e verjaardag, hij scheert zich doorgaans twee tot drie keer per week en doet dit bij voorkeur aan de wastafel. De voorkeur gaat hierbij uit naar nat scheren, omdat dit beter voelt, sneller gaat, minder irriteert en een gladder resultaat geeft. Nederlandse mannen zijn ook echte doe-het-zelvers: ze laten zich bijna nooit door iemand anders scheren, behalve de 10% van de mannen die zich af en toe wel eens door zijn partner laat scheren. Ook scheerspullen kopen doen mannen bij voorkeur zelf (90 %). En leren scheren? 62% doet dit zelf, 29% leert de kneepjes van het scheren van zijn vader.

scheren

Gevoelige mannen

De meest gehoorde klacht na het scheren is een geïrriteerde huid, gevolgd door kleine snijwondjes. Hoe verzorgen Nederlandse mannen hun huid na het scheren? Ongeveer 50% van de mannen gebruikt regelmatig of zo nu en dan aftershave. Meer in het algemeen: 56% van de mannen zegt dat hij een gevoelige huid heeft en 48% van de mannen zal als dat mogelijk is producten voor een gevoelige huid gebruiken.

Mannen zien vrouwen graag (kaal) geschoren

Als je Nederlandse mannen vraagt naar de scheergewoontes van hun (toekomstige) partner, dan is er geen één man die zegt dat zijn partner zich niet hoeft te scheren. De top 3 van lichaamsdelen waarvan mannen het belangrijk vinden dat zegeschoren zijn ziet er als volgt uit: het belangrijkste zijn de oksels en schaamstreek (58%), gevolgd door benen (49%) en de bikinilijn (45%). Als je mannen vraagt hoe ze de schaamstreek het liefst geschoren zien, dan geeft meer dan de helft van de mannen aan dat die wat hun betreft helemaal kaal mag zijn. Als kaal geen optie is, dan graag heel kort schaamhaar (26%).

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van