Voeding

Waar is vitamine C goed voor? En waar zit de meeste vitamine C in?

Nederlanders weten niet wat de beste bronnen van vitamine C zijn, dat blijkt uit onderzoek.  80% van de Nederlanders weet dat dagelijks vitamine C nodig is, maar minder dan 1 op de 5 Nederlanders realiseert zich dat de gele kiwi verreweg de meeste vitamine C bevat: ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

fruit, gezond, banaan, avocado,

Wat is vitamine C

Vitamine C is een echte immuunbooster. Nu de herfst op komst is, is het belangrijk dat Nederland de juiste producten kent om de weerstand te verhogen.

Na een prachtige zomer, staat de herfst toch echt voor de deur.  Gelukkig weten bijna alle Nederlanders dat vitamine C belangrijk is voor een goede weerstand. Vitamine C is een belangrijke antioxidant voor het immuunsysteem die je lichaam helpt om weerstand op te bouwen tegen infecties. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, kan ons lichaam het niet opslaan en moet dagelijks gezorgd worden dat we de aanbevolen hoeveelheid tot ons nemen. Een belangrijk onderwerp nu blijkt dat Nederlanders niet weten welke producten het rijkst zijn aan vitamine C.

Vitamine c, kiwi

Foto: Danielle van der Heide

Feiten over vitamine C

Wanneer het gaat om vitamine C kiest 95% van de Nederlanders voor groenten en fruit om de dagelijkse dosis binnen te krijgen. Wat echter weinig mensen weten is dat door het kookproces groenten veel vitamine C verliezen, daarom dient vitamine C zoveel mogelijk verkregen te worden uit fruit. In de categorie fruit kiest Nederland voor de sinaasappel, dit terwijl één sinaasappel maar 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat.

Waar zit vitamine C in?

Groene en gele kiwi en rode paprika daarentegen worden enorm onderschat. “In Nederland wordt een dagelijkse inname van 75mg vitamine C aanbevolen,” aldus Patricia Ploeger, sportdiëtist en voedingsdeskundige. “Met respectievelijk 85 mg, 150 mg en zelfs 161 mg per 100 gram overtreffen de groene kiwi, de rode paprika en de gele kiwi dit vereiste. Een goed alternatief dus voor de gebruikelijke sinaasappel.” Voor Nederland betekent dit dat slechts één groene of gele kiwi al voldoende is om te voorzien in de dagelijkse behoefte vitamine C. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment nog té weinig mensen dit weten: minder dan de helft van de Nederlanders eet maandelijks een kiwi, in het geval van de gele kiwi is dit één op vier.

paprika2

Gele kiwi beste bron van vitamine C

Van alle kiwivariëteiten bevat de gele kiwi dus de meeste vitamine C. Dit is een nog relatief onbekende kiwivariant met een kale huid, geel vruchtvlees en een lekker zoete smaak die iedereen zal aanspreken. Met zijn 161 mg vitamine C per 100 gram voorziet één gele kiwi per dag ruimschoots in de dagelijkse behoefte vitamine C. Daarnaast bevat de gele kiwi nog andere belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, wat ook weer belangrijk is voor een goed werkend immuunsysteem. Tot slot heeft de gele kiwi met zijn ultiem zoete smaak en slechts 57 calorieën per 100 gram een bijzondere balans tussen lekker en gezond.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van