Zorg

Live borstoperatie volgen in UMCG

In elf ziekenhuizen waaronder het UMC Groningen kan het publiek woensdag 1 oktober live een borstoperatie volgen. Want te weinig vrouwen weten wat er mogelijk is.

blog 16 operatie

Een 43-jarige vrouw die in april haar borst is kwijtgeraakt wegens borstkanker, ligt woensdag zeker zes uur lang op de operatietafel in het UMCG. In een zaal verderop in het ziekenhuis kunnen tweehonderd mensen meekijken via een live-verbinding. De opererende chirurg, professor Paul Werker, geeft tijdens de ingreep een toelichting. In de zaal houden vijf van zijn collega’s korte praatjes en kan het publiek vragen stellen. De belangstelling is nu al goed; meer dan 75 mensen hebben zich aangemeld. Maar er zijn nog plekken vrij.

Buikvet

Het is geen eenvoudige ingreep. De vrouw krijgt een zogeheten borstreconstructie met eigen weefsel. Eerst wordt er buikvet uit haar buik weggehaald. Dat wordt in de borst gedaan, in plaats van een siliconenprothese. ,,Het is best complex omdat er een bloedvat door het buikvet heen loopt en dat moet je goed blootleggen en weer aansluiten”, legt Werker uit. ,,Tijdens de operatie kan je voor verrassingen komen te staan dus dat vergt wat creativiteit. We weten waar het bloedvat vandaan komt maar de manier waarop het bloed weer wegstroomt kan behoorlijk verschillen. Soms moet je dus met wat loodgieterswerk de bloedvaten weer goed aansluiten.”

Twee operaties in een

Het zijn eigenlijk twee operaties tegelijkertijd. Het ene operatieteam haalt het vetweefsel uit de buik. Het andere team doet de borst open en maakt daar plek voor het vet. Dat moet netjes en in de goede vorm in de borst, de bloedvaten moeten goed aangesloten worden zodat het weefsel goed doorbloed raakt.

Internet

De operatie in het UMCG is alleen ter plekke te volgen, in de zaal. Er zijn andere ziekenhuizen, zoals Hengelo, die de operatie ook live uitzenden via internet. De vereniging van plastisch chirurgen organiseert deze live-operaties om meer bekendheid te geven aan dit soort ingrepen.
,,Bij plastische chirurgie denken te veel mensen alleen aan cosmetische chirurgie, botox of borstvergrotingen”, legt Werker uit. ,,Terwijl wij juist het meest bezig zijn met dit soort puur medische ingrepen.”

Onbekend

De borstreconstructie na een operatie tegen borstkanker is ook nog redelijk onbekend. Nog steeds zijn er vrij veel ziekenhuizen die zo’n reconstructie niet eens aanbieden. De vrouw met borstkanker is in eerste instantie ook niet zo bezig met hoe mooi het wordt, die denkt vooral aan overleven. Maar bij het kiezen van de beste operatie om de tumor uit de borst weg te halen, is het al van belang na te denken over een eventuele reconstructie. ,,Het weghalen van een borst is zeer ingrijpend, het wordt vaak ervaren als een verminking”, zegt Werker.

Ingrijpender

De operatie met eigen buikweefsel is de laatste jaren steeds populairder in Nederland. De operatie zelf is wel ingrijpender en langduriger. Maar het resultaat is blijvend. Bij een siliconenprothese is na een tiental jaren vaak een nieuwe operatie nodig.
Een probleem is wel steeds vaker de vergoeding door de zorgverzekeraars. Soms wordt een nieuwe borst alleen vergoed als de oude compleet is afgezet, een amputatie. Er ligt wel een afspraak tussen plastisch chirurgen en verzekeraars dat een reconstructie ook vergoed wordt bij een borstsparende operatie, waar dus alleen een deel van de borst weg gaat. Maar de verzekeraars zijn steeds strenger en er zijn al voorbeelden van vrouwen die na een borstsparende operatie geen nieuwe borst vergoed kregen.

Opgave live-operatie UMCG: borstreconstructie@umcg.nl

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van