Well-being

Tentamen of toets? Hang de leerstof op de wc-deur

Hoe kun je je het beste toetsen leren? Urenlang stampen? Af en toe even de stof doorlezen?

school, scholing, leren, examen, vmbo, mbo, havo, gymnasium, universiteit, toets, faalangst, college, leerling, middelbare school, eindexamens

Bron: ANP/ Bas Czerwinski

1 Herhaal, herhaal en… herhaal

Er zit eigenlijk niks anders op dan alles wat je de afgelopen jaren hebt geleerd, nog eens te herhalen. Hang desnoods moeilijk te onthouden kennis op de wc-deur.

 

2 Vintage

Geschiedenis-docente Lotje Gerritsen tipt dat bijvoorbeeld alle examens van vorige jaren zijn terug te vinden op ondermeer de website havovwo.nl. ,,Maak oude examens,” is haar simpele aanbeveling. Ook pedagogiekstudente Rianne weet dat eindexamens oefenen, helpt: ,,Bepaalde vragen komen steeds terug. Zeker bij de vakken maatschappijwetenschappen en kunst.”

 

3 Vertel het door...

Als je de stof echt goed begrijpt, dan kun je het ook aan iemand anders logisch uitleggen. Een mooie truc dus om te kijken of je genoeg geleerd hebt. Misschien dat je ouders willen meehelpen of anders een vriend of vriendin. En als je dan de vragen die er nog zijn ook duidelijk kan beantwoorden, zit je geramd. Mocht je even alleen zijn: probeer WRTS, een online overhoorprogramma.

 

4 …en vul het aan

Zo niet? Dan weet je ook precies waar de hiaten zitten. Marielle Beckers, van Buro Bloei: ,,Het is een beetje riskant om op Youtube te kijken, want voor je het weet zit je weer een liedje te luisteren. Maar er is ook heel veel goede informatie te vinden. Er zijn geweldige lessen van docenten te zien die de stof nog eens voor je uitleggen. Zoek maar eens op ‘scheikundelessen’.” Beckers, zelf met een dochter die eindexamen moet doen, vindt internet ook geweldig voor geschiedenisonderwijs. ,,Zoek op internet plaatjes erbij. Het maakt het duidelijker.”

 

5 Pinda’s

,,Eet elke twee uur een pinda,” vertelt Alderik Oosthoek, oud-LAKS voorzitter. En hij kan het weten, want hij slaagde in 2 jaar twee keer. ,,De energie die zo’n klein nootje oplevert, staat garant voor 2 uur leren.” Ook een banaan of druivensuiker eten voor of tijdens de examens of toets is een aanrader. ,,3 uur achter elkaar een examen maken, is best lang,” verzekerd docent Arjan van der Meij.

 

6 Signaalwoorden

Schrijf alle signaalwoorden op, markeer met een kleurenstift de tijdsverbanden en vooral: ,,Maak goede samenvattingen,” aldus Beckers van Buro Bloei. ,,Recent onderzoek laat zien dat als je de tekst opschrijft, je die beter onthoudt.”

 

7 Wees lief!

Vaders, moeders, broers en zussen van eindexamenkandidaten: laat die arme kinderen de komende weken met rust. Niet aan hun kop lopen zeuren over het opruimen van de kamer. Breng ze eens naar de sportclub en schenk een extra kopje thee in. Ze verdienen het en hebben een aardige klop op de schouder nu echt even nodig, aldus Jan Philip van Mourik, docent Duits. ,,Een echte glimlach, een kom-op-je-gaat-het-halen.”

8 Zzzzzz

Het lijkt een open deur, maar voor tieners soms lastig te realiseren: slaap genoeg. Ga lekker op tijd naar bed, lever je tablet of telefoon beneden af en snurk eens een uur of 10 achterelkaar. Hoe beter je bent uitgerust, hoe beter je kunt presteren. En dat is nou precies waar je naar op zoek bent.

 

9 Sporten helpt

Hup, de sportschoenen onder en lekker een paar kilometer rennen. Of ga naar de voetbaltraining. Laat sporten in ieder geval niet schieten. Het is goed om er even tussenuit te zijn en je hersenen op een andere manier te gebruiken. Daarna kun je weer met frisse tegenzin doorgaan met leren.

 

10 wisselen

Het klinkt gek, maar wissel eens van studieplek. Dus niet elke avond boven hetzelfde bureau hangen, maar ga ook eens buiten in een hangmat liggen of verhuis naar de bibliotheek. Volgens onderzoek uit 1978 naar de beste studiemethoden is het beter om korte tijd achter elkaar te leren en regelmatig van plek te veranderen. Dan onthoud je de informatie beter.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van