Zorg

Wat moet je doen als je kind een batterij doorslikt?

Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt, realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo’n plat batterijtje een gat in de slokdarm. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood.Batterij

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.

Gevaarlijk

Volgens de kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann kan een batterij die vastzit in de slokdarm leiden tot afsterving van weefsel (necrose). Dat wordt onder meer veroorzaakt door het afgeven van stroom en het lekken van chemicaliën uit het batterijtje.

Snel verwijderen

„Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur”, zeggen de artsen.

Sterke toename

Smit en Kindermann stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen. Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen.

De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Kinderen

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijft dat er 224 meldingen zijn binnengekomen van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt tussen oktober 2011 en februari 2014. Het gaat iedere keer om kleine kinderen, jonger dan zes jaar. Bij 21 van hen moest de batterij uit de slokdarm verwijderd worden.

Wat te doen bij inslikken?

  • Laat de persoon of het kind niet meer eten of drinken na inname van een knoopbatterij.
  • Met een rontgen van borstkas en buik moet men zo snel mogelijk nagaan waar de batterij zich bevindt, ook als er geen klachten of symptomen zijn. Een batterij die in de slokdarm blijft vastzitten, kan al binnen de 2 uur na de inname zeer ernstige letsels geven zoals bijvoorbeeld een gaatje in de slokdarm.
  • Als de batterij nog in de slokdarm zit, moet de arts ze verwijderen met een endoscoop (zoals bij een onderzoek van de maag).
  • Als de batterij in de maag zit, kan men rustig afwachten tot de batterij via de ontlasting wordt uitgescheiden. In de meeste gevallen gebeurt dit binnen de 4 tot 5 dagen.

Als de batterij niet wordt uitgepoept, moet een tweede rontgenfoto genomen worden.

  • Zit de batterij in de darmen, dan zal de arts een vezelrijk dieet en/of een laxerend middel voorschrijven om het proces te bespoedigen.
  • Zit de batterij nog steeds in de maag, dan zal ze moeten verwijderd worden.

Als een kind in de dagen na het doorslikken van een knoopbatterij lastig is, weigert te eten, moeilijk kan slikken, braakt, buikpijn of zwarte stoelgang heeft, dan moet het onderzocht worden door een arts.

 

Wat te doen met knoopbatterijen in neus of oren?

Kinderen steken soms batterijtjes in de neus of de gehoorgang.

Deze batterijtjes moeten snel verwijderd worden, zoniet veroorzaken ze lokale weefselbeschadiging. Bij twijfel is het best om zo vlug mogelijk een arts te raadplegen, bij voorkeur een keel-, neus- en oorarts.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3738 Alle berichten van