Zorg

Zaadbalkanker. Check regelmatig je ballen

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar en het aantal gevallen neemt sterk toe.De Stichting Zaadbalkanker en diverse deskundigen maken zich daar zorgen over en bepleiten onderzoek naar de oorzaak van de groei.

 Verdriet

In 2008 kregen 683 mannen in Nederland zaadbalkanker. Dat is een verdubbeling sinds 1989 en van alle kankervormen is dat de snelste toename. “Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijk waarom zaadbalkanker steeds vaker voorkomt”, zegt professor dr. Jourik Gietema van het UMC Groningen, die geldt als expert op het gebied van deze kanker. “Er moet zeker onderzoek plaatsvinden naar de oorzaak hiervan.”

Stijging

Voorzitter Gerrit-Jan Steenbergen van de Stichting Zaadbalkanker maakt zich ernstige zorgen over de stijging. “Zeker omdat in deze groep jonge mannen nog steeds een groot taboe op zaadbalkanker heerst. Het zou gewoon overal bespreekbaar moeten zijn.”

Oorzaak zaadbalkanker

De oorzaak van zaadbalkanker is in ieder geval niet masturbatie, zeggen de deskundigen. Het is ook absoluut geen geslachtsziekte, er is geen enkel verband met seks en het is ook niet besmettelijk. In het algemeen hebben mannen die als baby last hadden van een niet ingedaalde zaadbal of mannen met een verschrompelde bal een groter risico op zaadbalkanker. Opvallend is dat ook lange mannen, boven de 1.80 meter, een wat grotere kans hebben op zaadbalkanker.

Zaadbalkanker is goed te behandelen.

Vaak wordt de zaadbal dan operatief verwijderd. Bij vroege ontdekking is na vijf jaar 95 procent van de mannen met zaadbalkanker nog in leven.

Checken

Net als vrouwen regelmatig hun borsten zouden moeten onderzoeken op borstkanker, zouden jonge mannen maandelijks hun ballen moeten checken. Dat kan het beste na een warm bad of een warme douche, adviseert de Stichting Zaadbalkanker. Bij dit onderzoek rol je de zaadbal voorzichtig tussen je duim en wijsvinger. Doe dit bij beide zaadballen, een voor een. Wanneer je een zwelling of verharding voelt, of als de zaadbal anders aanvoelt dan normaal, is het verstandig hiermee zo snel mogelijk naar je huisarts of specialist te gaan.

 

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dvhn

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van