Well-being

Vrouwen onderschatten hun gameprestaties tegen mannen

Vrouwen denken dat ze minder goed presteren in games wanneer hun tegenspeler een man is. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

controller

Stereotiepe stress

Onderzoekster Lotte Vermeulen testte het spelgedrag van vrouwen in een aangepaste driedimensionale versie van het tennisspel Pong. De deelneemsters dachten dat ze afwisselend tegen een mannelijke en een vrouwelijke tegenstander speelden, maar in werkelijkheid speelden ze tegen hetzelfde computeralgoritme. Om de manipulatie kracht bij te zetten, maakten de deelneemsters vooraf kennis met een man en een vrouw, waarvan ze dachten dat zij hun tegenspelers zouden zijn.

Wat bleek? Vrouwen voelen meer stress wanneer ze in competitie treden met mannen dan met vrouwen. Presteren in een domein waarin je groep gestigmatiseerd wordt, kan dus een vorm van spanning opleveren, stelt het onderzoek.

Geslacht als criterium

Daarnaast bleek dat vrouwen die minder competitief zijn, hun eigen vaardigheden lager inschatten wanneer ze tegen een mannelijke tegenstander denken te spelen. Ze schatten de prestaties van een mannelijke tegenspeler ook hoger in dan die van een vrouwelijke. ,,Je kunt zelfs zeggen dat spelers het geslacht van de tegenstander als een soort van criterium zien voor bekwaamheid om te gamen”, aldus Vermeulen.

Dit onderzoek wijst er volgens Vermeulen op dat het stereotype over vrouwen in games niet alleen uitgedragen wordt door de game-industrie en -cultuur, maar dat sommige vrouwelijke spelers zelf deze gendernormen in stand lijken te houden en er zich dan ook onbewust naar gedragen. ,,Het erkennen en zich bewust worden van dergelijke genderdynamieken kan een aanzet geven tot positievere en meer inclusieve ontwikkelingen binnen de gamecultuur.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van