Zorg

Langere werkdagen veroorzaken gevaarlijk alcoholgebruik

Mensen die meer dan 48 uur per week werken vertonen eerder risicovol drinkgedrag dan mensen die minder werken. Dat melden Finse onderzoekers in The British Medical Journal. Bij vrouwen worden 13 glazen alcohol per week als risicovol beschouwd, bij mannen zijn dit 21 glazen.

drank, alcohol, wijn, straat,

De wetenschappers analyseerden 61 studies verspreid over 14 landen, waaronder Nederland, om tot deze conclusie te komen. Bij deze studies werd het drinkgedrag van totaal 330.000 deelnemers gedurende lange tijd gevolgd. Bij mensen die 49 tot 54 per uur werken is de kans op risicovol drinkgedrag 13% hoger dan bij anderen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen in alle sociaal economische klassen.

Stress

De onderzoekers vermoeden dat dit komt door extra stress die de overuren opleveren. Hoofdonderzoekster Marianna Virtanen verklaart in het Britse Tijdschrift New Scientist: “De symptomen die mensen proberen te bestrijden met alcohol zouden kunnen bestaan uit stress, depressies en slaapstoornissen”. In Europa geldt een richtlijn voor een werkweek van maximaal 48 uren. Het is een richtlijn die is opgesteld om de gezondheid en veiligheid van werknemers te beschermen, maar als werknemers er mee instemmen mogen ze meer werken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van