Well-being

Leeg hoofd? Doe de meditatie! – ontspannen met Mariska van Gennep

Ja, vandaag mag je er aan geloven. Hieronder staat een echte meditatie beschreven. Het is voor mij heel makkelijk om te roepen dat mediteren makkelijk is, maar als je dan vervolgens geen handvatten geeft is het voor jou als lezer (ook al heb je tips gekregen) soms nog lastig. Vandaar dat ik hieronder een meditatie voor jou heb beschreven. Kleine tip hierbij: spreek de meditatie heel rustig in, bijvoorbeeld op je mobiel of laptop, met pauzes op de plek van de puntjes. Daarna kun je hem afspelen op de momenten dat jij eraan toe bent! Veel succes.

Volhoofd

Handige instructies: zet je telefoon op stil of trek bij de huistelefoon de stekker eruit. Zet de deurbel af en ga op een plekje zitten waar je niet gestoord kunt worden. Geef dit ook aan bij huisgenoten. Neem een houding aan waarin je prettig zit of ligt, natuurlijk kun je halverwege van houding veranderen als je bijvoorbeeld kramp krijgt. Het moet wel leuk blijven 😉

Hoofd leegmaken

Column_mediteren

Je hoofd leegmaken:

  • Ga eerst met je aandacht naar je ademhaling… Je volgt je ademhaling, je hoeft er niets aan te wijzigen… Voel je adem in je neus, mond, borst of buik…Neem de tijd om je adem waar te nemen…Voel hoe je langzaam een klein beetje kunt ontspannen….
  • Kom dan met je aandacht naar je hoofd. Je hoofd vol met gedachten, iedere keer weer een andere of toch een die al eerder voorbij gekomen is…. Volg een tijdje deze opkomende gedachten… Observeer ze als het ware. En als die gedachte weer wegvlakt laat je hem gaan…. Er komt vanzelf weer een nieuwe gedachte die je observeert en daarna weer laat gaan… Het is als het ware een station in je hoofd, elke keer treinen, die komen en gaan…. Soms een die al eerder geweest is en soms nieuwe….
  • Na een tijdje je gedachten te hebben geobserveerd stel je een leeg station voor in je hoofd. Helemaal leeg, geen treinen, geen mensen niets… Alleen een frisse wind die er door heen waait…. Laat maar lekker waaien door dat station…. En de wind waait harder en harder…. Het station vervaagt erdoor…. Alles vaagt langzaam weg… tot er helemaal niets meer is. Ook de wind die zojuist nog woei, zwakt langzaam weg…. Je hoofd is helemaal leeg.
  • Ga weer terug naar je ademhaling en volg deze een tijdje ….kom terug in de ruimte waar je bent door te bewegen met je voeten…benen…billen…rek je rug…strek je armen…draai met je schouders en open je ogen als je er aan toe bent. Neem echt even de tijd om bij te komen.

Mariska van Gennep schrijft twee keer per maand een column over mediteren

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van