Zorg

Tinnitus. Vinding biedt hoop bij ernstig oorsuizen

Verlost worden van een kwellende ruis of piep in de oren. Veel lijders aan tinnitus dromen ervan. Voor een klein deel van hen gloort er hoop. In Duitsland en Groot-Brittannië zijn de ervaringen positief, in Nederland krijgt Tjongerschans in Heerenveen de primeur. Kno-artsen van het ziekenhuis bieden samen met winkelketen Beter Horen een behandeling van tinnitus aan met een neurostimulator. Een test op 24 proefpersonen verloste 78 procent van de patiënten van een jarenlange kwelling.

tinnitus, oorsuizen

Tinnitus – oorsuizen in het spraakgebruik – maakt in zijn ernstigste vorm het leven van duizenden Nederlanders tot een lijdensweg. De kwaal ontstaat meestal als gevolg van gehoorverlies. Geleidelijk, of juist als een donderslag bij heldere hemel, door een knal, keiharde muziek of een ander ‘lawaaitrauma’.

De hersenen krijgen door het gehoorverlies minder impulsen vanuit de gehoorzenuw. Het gevolg kan zijn dat de auditieve cortex, de hersenschors die verantwoordelijk is voor het horen, uit zichzelf geluiden produceert, maar dan continu. Heel vaak is dat niet meer dan een licht suizen of gebrom, maar tinnitus is er ook in uiterst hinderlijke vorm.

Neurostimulator

Audicien Kyra Geys van Beter Horen is in Londen opgeleid om straks in Heerenveen als eerste met de neurostimulator te werken. De therapie is alleen geschikt voor mensen boven de achttien met een zogeheten tonale en subjectieve tinnitus, zeg maar een zuivere toon of piep in het oor. Ze moeten er chronisch (langer dan zes maanden) aan lijden en niet als gevolg van een bepaalde ziekte.

Samen met de patiënt stelt Geys vast om welke toon het gaat. Vervolgens wordt hij of zij met behulp van twee oortjes blootgesteld aan twee tonen boven en twee tonen onder de ‘eigen’ suis. Enkele maanden lang moet dat vier tot zes uur per dag gebeuren met behulp van de neurostimulator. Het effect is dat de zenuwcellen als het ware op het verkeerde been worden gezet en daardoor als het ware een reset krijgen.

Toekomst tinnitus-patiënten

Kno-arts Xander de Vries ziet toekomst in de methode. ,,Aan tinnitus is weinig te doen. Door uit te leggen wat het is en psychologische begeleiding bij het accepteren, kunnen we een deel van de patiënten helpen. Overdag kun je de hinder beperken door te zorgen dat het niet stil is om je heen, zodat je de piep als het ware vermijdt. ’s Nachts wordt dat al moeilijker. In ernstige gevallen kunnen mensen niet of moeilijk slapen en krijgen ze allerlei andere problemen.’’

Geen valse hoop geven

De Vries wil het optimisme over de neurostimulator temperen. ,,We willen geen valse hoop kweken. De methode is maar voor een beperkte groep geschikt en afgezien van het proefproject van Beter Horen is er nog weinig ervaring. Maar we gaan er wel heel serieus mee aan de slag en zullen de resultaten goed in de peiling houden.’’

Beter Horen wil na Tjongerschans nog dit jaar in drie andere ziekenhuizen starten met de therapie. De eerste screening is gratis, het vervolgonderzoek kost 295 euro en de behandeling zelf 2720 euro. Vergoeding door zorgverzekeraars is er nog niet, maar daar wordt wel naar toegewerkt zodra er meer ervaring is opgedaan.

Muzikanten lijden eraan, maar ook bezoekers van popconcerten of mensen die door een ontploffing of infectie gehoorverlies opliepen. Waarom de een wel tinnitus krijgt en een ander niet, is onbekend. Toeval lijkt een factor. Ouderdom speelt in elk geval geen rol, want de kwaal komt op alle leeftijden voor, en vaker bij gering gehoorverlies dan bij ernstige vormen.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van