Zorg

‘Ouder bloed net zo goed als vers bloed’

Voor bloedtransfusies bij ernstig zieke patiënten is vers bloed niet beter dan langer bewaard bloed. Dat blijkt uit een  wereldwijd onderzoek, waar ook zeven Nederlandse ziekenhuizen en Sanquin Bloedvoorziening aan deelnamen.

bloedzakken2

De meningen over het voordeel van vers bloed lopen al jaren uiteen. ,,Uit deze studie blijkt dat verse rode bloedcellen niet tot meer overleving leiden. Het twistpunt lijkt daarmee geslecht”, stellen de onderzoekers.

Bloedbank

De uitkomst zou betekenen dat er voor behandelaren geen reden is om per se verse rode bloedcellen te bestellen. Voor de bloedbank is hierdoor geen noodzaak om de houdbaarheidstermijn van bloed te verkorten.Het onderzoek werd uitgevoerd in Canada en Europa onder 2430 ernstig zieke patiënten op intensivecareafdelingen die een bloedtransfusie nodig hadden. Ruim zestig van die patiënten lagen in Nederlandse ziekenhuizen.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van