Well-being

Wat zijn de grootste ergernissen op vakantie?

De zomervakantie is voor Nederlanders niet alleen ontspanning en plezier. Ergernissen tijdens vakantie komen regelmatig voor. Vier op de tien vakantiegangers heeft zelfs weleens een mislukte vakantie meegemaakt. Deze worden vooral veroorzaakt door een tegenvallende accommodatie of reis. Desondanks gaan we graag op vakantie. Slechts 13% is de afgelopen vijf jaar niet op zomervakantie geweest. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.151 Nederlandse consumenten.

vakantiestress

Afbeelding: Dagblad van het Noorden

Accommodatie of reis zorgt voor mislukte vakantie

De oorzaak van 44% van de mislukte vakanties ligt vaak aan een tegenvallende accommodatie of reis. Slecht weer veroorzaakt een kwart van de mislukte vakanties. Daarnaast zorgt ruzie of irritatie met het reisgezelschap (17%) en ziekte op vakantie (12%) voor vakanties die in het water vallen.

Ondanks dat een mislukte vakantie altijd op de loer ligt, is de helft van de Nederlandse consumenten de afgelopen vijf jaar elk jaar met zomervakantie geweest. Slechts 13% heeft de afgelopen vijf jaar geen enkele keer de koffers gepakt rondom de zomer. De belangrijkste redenen om vakantie te laten schieten zijn geld- of tijdgebrek en persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte. Slechts een enkeling heeft gewoonweg geen behoefte of zin om op vakantie te gaan.

Drukte en rijgedrag zorgt voor frustratie tijdens reis

De helft van de vakantiegangers gaat met de auto op reis. Voor 60% van deze vakantiegangers is er tijdens de reis sprake van frustratie. De grootste frustraties zijn drukte of files (28%), rijgedrag van andere weggebruikers (21%) en wegwerkzaamheden (17%). Gelukkig is er onderling weinig frustratie.

Slechts 13% heeft onderweg onenigheid binnen het reisgezelschap. In 4 op de 10 gevallen zijn de kinderen op de achterbank hiervan de oorzaak.

Weer, taal en mentaliteit zijn grote ergernissen

Naast Nederland zijn de populairste vakantielanden Frankrijk, Spanje en Duitsland. Vakantie in deze landen heeft ook zijn mindere kanten. De grootste ergernis in Frankrijk is de taalbarrière (28%). Frans vindt men een lastige taal en Fransen kunnen of willen geen Engels spreken.

Daarnaast hekelen vakantiegangers in Frankrijk de mentaliteit van de Fransen (10%). Het weer is voor vakantie in Nederland (59%) en Duitsland (10%) een ergernis. Daarnaast vindt de vakantieganger Nederland duur (8%) en druk (7%). Over Spanje klagen we over de afstand (8%), de taal (7%), de mentaliteit (5%) en de hitte (4%).

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van