Well-being

Roker op terras voelt zich al een paria

Na de kroeg en het restaurant wordt het terras het nieuwe strijdtoneel waarop niet-rokers hun rokende medemens zullen verjagen. Dat voorspelt horecakenner Wouter Verkerk. Het is een kwestie van tijd voordat ook deze buitenruimte rookvrij wordt verklaard. ‘Niet roken is de norm geworden.’

Roken

Wil je net je tanden zetten in een welverdiende kipsaté, vinden je buren op het terras het tijd voor een sigaretje. Rookwalm tijdens het diner, daar zit niemand op te wachten. Sinds het rookverbod in de horeca van kracht is, zijn we bij een kopje koffie of een biertje niet meer gediend van sigarettenrook. Ook niet op het terras, de enige plek waar de roker nog vrijelijk van zijn verslaving kan genieten.

Maar hoelang nog? Horecakenner Wouter Verkerk denkt dat de dagen van de rokende terrasbezoeker zijn geteld. ,,Steeds meer klanten vragen naar een rookvrij terras, ze vinden het vies om in de rook van een ander te zitten. Ook op het terras is roken steeds moeilijker houdbaar.” Verkerk, die trainingen geeft in de horeca, hoort regelmatig van zijn klanten: ‘we zullen eraan moeten geloven’.

Asbakken van tafel

Het zou hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen niet verbazen als het terras de volgende plek wordt waar de asbakken van tafel moeten. ,,Er is sprake van veranderend normbesef. Niet roken is de norm geworden. Roken is niet meer van deze tijd. Het wordt steeds minder geaccepteerd, ook in de buitenruimte.” Op het terras zijn de gezondheidsrisico’s voor meerokers veel minder groot dan binnen, maar de hinder is er niet minder om. ,,Het gaat hier puur om overlast.”

Overlast voor driekwart van de Nederlanders, het deel van de bevolking dat niet rookt. ,,De rokers maken 25 procent van de bevolking uit; zij hinderen 75 procent,” becijfert Ton Voeten van Clean Air Nederland. ,,Gastvrij is rookvrij. Men moet beseffen dat roken overlast veroorzaakt. Wij krijgen dagelijks mails van mensen die roken op het terras buitengewoon irritant vinden.”

Petitie

Longpatiënt Bas van den Dikkenberg kan erover meepraten. Hij verdraagt rookwalm erg slecht en dat leidt op het terras soms tot vervelende situaties. ,,‘Roken is mijn recht’, krijg ik dan te horen. Maar het is ook mijn recht om schone lucht in te ademen.” Een paar jaar geleden heeft hij via een petitie geprobeerd roken op openbare plekken in de buitenlucht verboden te krijgen.

De petitie heeft het niet gehaald. Het rookvrije terras moet je nu nog met een vergrootglas zoeken. Een handvol kroegbazen heeft een paar tafels op zijn terras gereserveerd voor niet-rokers. Café Kobus Kuch in Delft ging ruim 2 jaar geleden overstag. Aan de zijkant van het café, om de hoek op het plein, staan vijf rookvrije tafeltjes afgeschermd van de 45 tafels mét asbak.

Discussie

Roken op het terras levert veel discussie op, heeft eigenaar Jasja van Leeuwen gemerkt. ,,De roker zegt: ‘Ik moet buiten zitten, omdat ik rook’. De niet-roker wil ook buiten rookvrij zitten. Wij willen de gasten die last hebben van de rook tegemoetkomen. Daar is behoefte aan. Ik denk dat het over 10 jaar verplicht is.”

Horecabaas Gert Boonen uit Harderwijk is het met zijn Delftse collega eens. Hoewel er op het terras van zijn uitspanning De Boterlap nog gewoon gerookt mag worden, denkt hij dat het (deels) rookvrije terras onontkoombaar is. ,,Vroeger moesten de niet-rokers in de horeca zich maar aanpassen aan de rokers. Nu is het andersom. Een rookvrij terras is de volgende stap. Dat gaat er zeker van komen.”

Kroegbazen blij

Voorlopig hoeft de roker niet bang te zijn dat hij van het terras wordt verjaagd. Het merendeel van de kroegbazen en restauranthouders is blij dat buiten de asbakken nog niet zijn uitgebannen. Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland verwoordt hun standpunt: ,,Wij zien een volledig rookvrije horeca helemaal niet zitten. Het terras is juist de enige mogelijkheid voor ondernemers om roken aan te bieden. Bovendien zou handhaving van een rookverbod op het terras erg lastig te organiseren zijn.”

Organisaties als het Longfonds en Clean Air Nederland hebben roken op het terras niet tot speerpunt verheven, maar kijken verwachtingsvol naar initiatieven van particuliere ondernemers. Het Longfonds richt zich momenteel op rookvrije schoolpleinen; Clean Air Nederland bereidt rechtszaken voor om roken in de privésfeer aan banden te leggen. ,,Daaruit kan een rechtsprincipe voortkomen waarmee je ook roken op het terras kunt verbieden,” aldus Voeten.

De roker die langzaam maar zeker uit het straatbeeld wordt geduwd, Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen ziet het met lede ogen aan. ,,Buiten kijken mensen je vreemd aan als je rookt. Dat leidt op het terras soms tot spanning tussen rokers en niet-rokers. Ik hoop dat mensen er steeds samen proberen uit te komen. Je mag van de wet al op zo weinig plekken roken. Buiten is buiten, daar doe je niks aan.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van