Well-being

Vijf vragen over de Ramadan

Een maand lang niet eten tussen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Voor tienduizenden moslims begint donderdag de ramadan. De jaarlijkse vastenmaand zit inmiddels ingebakken in de Nederlandse maatschappij, maar lang niet iedereen weet van de hoed en de rand. Vijf vragen over de ramadan:

Ramadan

Foto: Leeuwarder Courant

Waarom doen moslims aan de ramadan?

Opoffering en bezinning zijn voor moslims de kernwaarden van de ramadan. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en verdraagzaamheid. Solidair zijn aan de noodlijdende medemens is waar het om draait.

Wat mag allemaal niet tijdens de ramadan?

Eten, drinken, roken en seks. Het is allemaal uit den boze tijdens de vastenmaand. Na zonsopgang en voor zonsondergang wel te verstaan. Wanneer de zon onder is, mag dit allemaal wel weer. Ook het hebben van seks is na zonsondergang toegestaan, mits het met de eigen partner is. Liegen, schelden, roddelen en vloeken is tijdens de ramadan extra kwalijk.

Wie hoeven niet te vasten?

In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan. Reizigers en mensen die zware lichamelijke arbeid moeten verrichten, hoeven niet te vasten, maar moeten de gemiste dagen later inhalen. Wie niet vast, moest wel een tegenprestatie leveren in de vorm van het betalen van een ‘Fidya’. Dit is een bedrag ter hoogte van dertig dagelijkse maaltijden en moet worden gegeven aan mensen die het kunnen gebruiken.

Vanaf welke leeftijd is de ramadan verplicht?

Heel jonge kinderen hoeven niet te vasten. Pas wanneer de volwassenheid is bereikt, moet een kind meedoen aan de ramadan. Op volwassenheid staat volgens de islamitische wetgeving geen leeftijd. In plaats daarvan zijn meisjes volwassen na hun eerste menstruatie, jongens bij de eerste zaadlozing of bij de groei van schaamhaar. Voor de echte laatbloeiers wordt de leeftijd van 15 jaar gehanteerd.

Waarom valt de ramadan steeds op een ander moment?

De ramadan dankt zijn naam aan de negende maand van de islamitische kalender. Net als de reguliere kalender telt deze twaalf maanden, maar ze zijn slechts 29 of dertig dagen. Een islamitisch jaar telt daarom maar 354 dagen. Hierdoor schuift de ramadan jaarlijks iets naar voren.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van