Well-being

Spreek je emoji? Gevoelens uiten met een smiley

In een onderzoek van de Britse telecom-operator Talk Talk zegt 72% van de 18- tot 25-jarigen dat ze hun gevoelens makkelijker uiten met een emoji dan met tekst. Het is de snelst groeiende taal in de geschiedenis.

In this Wednesday, May 18, 2016, 2016, passers-by pose for photos with emoji masks fixed onto a wall at a shopping mall in Guangzhou in south China's Guangdong province. Emoji icons are popularly used for social media communication as they transcend cultural barriers and are fun to use. (Chinatopix via AP) CHINA OUT

Foto: AP

De smiley was alomtegenwoordig in de MSN Messenger-tijden, maar zeg niet zomaar ‘smiley’ tegen ‘emoji’. De smiley verhoudt zich tot de emoji als een Lada tot een Porsche. De emoji is een Japanse uitvinding en zag het levenslicht in 1998. Het doel: elektronische communicatie eenvoudiger maken, want je hebt in de digitale wereld vaak maar een beperkt aantal tekens beschikbaar. Het is dus geen toeval dat heel wat Japanse gerechten als noedels en sushi de selectie hebben gehaald.

Wat is Emoji?

‘Emoji’ is van oorsprong een Japans woord, dat letterlijk afbeelding (e) + karakter (moji) betekent. Als gebruiker heb je de keuze tussen in totaal maar liefst 722 verschillende symbooltjes, gaande van verschillende lachende gezichten, etenswaren en bloemen tot een lachende drol. Ook de aubergine wordt duchtig gebruikt, niet om de groente aan te duiden, maar het mannelijke lid. Ondeugend!

Maak je eigen emoji

Het kan altijd nog gekker: je kunt nu ook een emoji van jezelf ontwerpen. De makers van Bitstrips hebben Bitemoji gelanceerd. De gratis app, die zowel voor iOS als Android beschikbaar is, biedt je de kans om jezelf na te bootsen. Verwacht geen ‘als twee druppels water’-mirakels, maar een leuke gimmick is het wel.

Snelst groeiende taal

De Britse professor taalkunde Vyvyan Evans noemt emoji de snelst groeiende taal in de geschiedenis. Volgens hem gebruikt 80% van de Britten al emoji in hun communicatie. ,,Als visuele taal heeft emoji de hiërogliefen zelfs al voorbijgestoken. De Egyptische voorloper had eeuwen nodig om zich te ontwikkelen,” aldus Evans. Toch hoeven taalpuristen niet te vrezen dat we binnenkort alleen nog in emoji schrijven. Emoji’s zijn niet meer dan een aanvulling en worden door taalkundigen veeleer als tekensysteem dan als een echte taal gezien.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van