Well-being

Mediteren: hoe ik dat doe? – Ontspannen met Mariska van Gennep

Mediteren: hoe ik dat doe? Tja. Goeie vraag, zelfs op twee manieren uit te leggen. Hoe jij het doet of kunt doen en hoe ik het doe. Om te beginnen, hoe ik het doe dat mediteren, dan komen we gaandeweg of zelfs in het verhaal wel op hoe jij het kunt aanpakken. Vandaag realiseerde ik me dat ik al jarenlang op dezelfde manier en op zoveel mogelijk dezelfde tijd mediteer, maar toch elke keer weer anders. Dit vraagt om een uitleg, dat begrijp ik.25 kaars

Voor mij persoonlijk is het heerlijk om ’s morgens vroeg op te staan voordat mijn gezin wakker wordt. Ik ga dan naar beneden om de doodeenvoudige reden, dat ik geen aparte meditatieruimte heb en beneden in de woonkamer mediteer. De gordijnen laat ik nog even gesloten, zodat vroege vogels die hun hond uitlaten niet afgeleid worden. Vaak steek ik een kaarsje aan, gewoon omdat ik dat gezellig vind en soms gebruik ik de kaars om te mediteren, ik ga lekker zitten in mijn stoel en ik kijk dan naar het vlammetje en richt al mijn aandacht hierop. De kunst is om je niet af te laten leiden door geluiden, gedachten of andere storingen. Dit heet objectgerichte meditatie voor de nieuwsgierigen.

25 divan

Een andere keer begin ik met wat rek- en strekoefeningen van mijn lijf, zodat ik me wat soepeler voel en ga daarna op de grond of in mijn stoel zitten mediteren. Ik richt mijn aandacht eerst op mijn ademhaling, die ik een tijd blijf volgen. Soms blijf ik hierbij en soms richt ik mijn aandacht op wat ik hoor (een tikkende klok, een blaffende hond etc.). Dat hoor ik, maar ook niet meer dan dat, ik laat me er niet door afleiden. Deze vorm van mediteren is een concentratiemeditatie.

25 gordijn

Als ik geen zin heb om zelf een meditatie te doen, luister ik naar een stem die me leidt in de meditatie. You Tube staat er vol mee, hele korte en ook langere. Ook staan er een paar filmpjes van mij op met tips en korte meditaties of ontspanningsoefeningen op, maar zelf luister ik liever naar een andere stem. Dit heet geleide meditaties én er zijn ook ongeleide meditaties te vinden, dan krijg je muziek of natuurgeluiden.

Natuurlijk zijn er veel meer vormen van mediteren dan ik hier genoemd heb en ook daarvan beoefen ik er een aantal. Ben ik niet in de stemming om te mediteren en wil wel even lekker ontspannen? Dan gaat de volumeknop van mijn favoriete muziek op hard, oordopjes in voor het slapende gezin en ik ga lekker los op de muziek. Toch maar goed dat die gordijnen nog dicht zijn!

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van