Well-being

Tweehandige heeft vaker ruzie en minder kinderen

Wie met links net zo handig is als met rechts heeft vaker ruzie en minder kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 25.000 mensen. Het lijkt ideaal om met zowel de linker als de rechterhand alles te kunnen doen, maar het leidt ook tot problemen: adhd en dyslexie waren al bekend.

linkshandigen, autisme

Daar komt nu ook bij dat tweehandigen vaker betrokken zijn bij opstootjes en gevechten en minder kinderen hebben. Dat blijkt uit een grootschalige steekproef van de Rijksuniversiteit Groningen samen met het Weekend van de Wetenschap. Inzet van het onderzoek was bekijken wat er waar is van de mythes rondom linkshandigen. Zo’n 25.000 mensen werkten mee aan het onderzoek. ,,We dachten altijd dat het verschil maakt of je links- of rechtshandig bent. Maar nu hebben we ontdekt dat het nauwelijks uitmaakt, de sterkte van de handvoorkeur is veel belangrijker,” zegt onderzoeker Ton Groothuis (zelf overwegend linkshandig, maar hij schrijft met rechts). ,,De sterkte van de handvoorkeur vertoont een relatie met bepaalde eigenschappen zoals creativiteit en gezondheid. Hoe minder voorkeur hoe groter de verschillen. Tussen links- en rechtshandigen met een duidelijke voorkeur voor die hand zijn niet veel verschillen gevonden.”

90 procent van de mensen is rechts

Bijna 90 procent van de mensen is rechtshandig. Of ze nu met hun smartphone spelen of de tanden poetsen, rechts heeft de voorkeur. De overige 10 procent is verdeeld in linkshandigen en mensen die afwisselen met beide handen: de tweehandigen. Zo’n 1 procent van de mensen is tweehandig. Uit Amerikaans onderzoek bleek al eerder dat zij emotioneel makkelijker zijn te beïnvloeden. Bij experimenten bleek hun stemming te wijzigen als de muziek ook veranderde.

Bron van onderzoek

Tweehandigheid is al jaren een bron van onderzoek omdat wetenschappers willen weten hoe de linker- en rechterhersenhelft samenwerken en waarom niet de ene hersenhelft dominant is. En tweehandigen zíjn vaak anders. De Groningse onderzoekers vonden ook dat de mensen zonder voorkeur voor een van de handen creatiever zijn dan gemiddeld. Maar over het algemeen is tweehandigheid niet altijd een begerenswaardige eigenschap. Kinderen die links en rechts even handig zijn hebben vaker adhd en meer kans op dyslexie, zo bleek uit onderzoek bij 87 tweehandige Finse kinderen en 8000 kinderen die één voorkeurshand hebben.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van