Well-being

Don’t stop me now van Queen vrolijkste liedje

Onze oma’s wisten het al: met Arbeidsvitaminen op de radio ging het stoffen net wat vlotter. Ook hardlopers weten dat net dat ene nummer hun over het dooie punt helpt. Dankzij Jacob Jolij is het nu ook wetenschappelijk aangetoond. De Groningse gedragswetenschapper ontwikkelde een formule waarmee valt uit te rekenen waar een goed opbeurend nummer aan moet voldoen.

1984-09-18 13:04:27 A file picture taken on September 18, 1984 showing Rock star Freddie Mercury, lead singer of the rock group "Queen", during a concert at the Palais Omnisports de Paris Bercy (POPB).

De universitair docent Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt overstelpt met reacties sinds zijn onderzoek voor de Britse elektronicaketen Alba. Voor deze verkoper van tablets en televisies analyseerde Jolij de reacties van drieduizend mensen op de vraag wat hun favoriete opbeurende nummer van de afgelopen vijftig jaar is.

Jolij haalde daaruit de drie belangrijkste elementen voor een ‘feel good’-nummer: toon, tempo en tekst. De formule kent elk van die elementen meer of minder punten toe. ,,Voor een vrolijk nummer moet de toonsoort majeur zijn. Mineur levert minpunten op’’, aldus de wetenschapper.

Tempo

Zelfde verhaal geldt voor het tempo. ,,Dat ligt voor een feel good-nummer rond de 150 beats per minuut. Terwijl normale popmuziek rond de 100 beats per minuut zit. Een hoog tempo geeft mensen energie’’, zegt de gedragswetenschapper. Ook de juiste tekst maakt vrolijk. ,,Het aantal positieve elementen in een tekst is belangrijk. Veel van de nummers waar de deelnemers het vrolijkst van werden, gingen over vakantie, zon, feest en zomer’’, vertelt Jolij.

Zijn formule gaat in rap tempo de hele wereld over. Met zijn onderzoek staat Jolij in kranten in de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje. The Daily Mail, the Huffington Post, de Franse editie van Vanity Fair, allemaal besteden ze aandacht aan zijn formule.
,,Deze enorme aandacht had ik nooit verwacht. Er werd een persbericht over de formule verstuurd. Normaal gesproken besteden een of twee kranten daar aandacht aan’’, vertelt de universitair docent.
Met zijn onderzoek over hét feel good nummer ging het anders. Op internet zijn tientallen artikelen over zijn formule te vinden. ,,Ik werd geïnterviewd door BBC Radio. Vijf miljoen mensen luisteren daarnaar! Gisteren werd ik gebeld vanuit Mexico-Stad. Ik krijg berichten van mensen uit China en Japan. Het aantal bezoekers op mijn website (www.jolij.com) is meer dan vertienvoudigd’’, zegt de wetenschapper.

Alba kwam uit bij Jolij vanwege zijn eerdere onderzoek naar het effect van muziek op ons gedrag en de mogelijkheden die dat biedt om het te beïnvloeden. Zijn formule is wat hem betreft nog maar een eerste stap. Er is genoeg om te onderzoeken. ,,Puur wetenschappelijk is dit nog maar het begin. In de database is nog veel meer informatie te vinden. Ik weet nu waar ik naar moet kijken. Hoe wordt je stemming beïnvloedt door wat je hoort? Dat wil ik nog onderzoeken’’, vertelt Jolij.
,De formule wordt ineens gigantisch opgepakt.’

De Vrolijke Top Tien
De top tien meest opbeurende nummers volgens de formule van Jolij:
1. Don’t Stop Me Now, Queen
2. Dancing Queen, Abba
3. Good Vibrations, The Beach Boys
4. Uptown Girl, Billy Joel
5. Eye of the Tiger, Survivor
6. I’m a Believer, The Monkeys
7. Girls just wanna have fun, Cindy Lauper
8. Livin’ on a Prayer, Jon Bon Jovi
9. I Will Survive, Gloria Gaynor
10. Walking on Sunshine, Kartina & The Waves

Of neem alvast een dosis goed humeur met deze versie van Don’t stop me now.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van