Well-being

Introvert? De kracht van stille mensen

Een derde tot de helft van de mensen is introvert. De Amerikaanse schrijfster en professional introvert Sophia Dembling rekent af met allerlei vooroordelen in haar boek De kracht van stille mensen. ,,Het wordt tijd dat we niet meer doen alsof.’’ Introversie is voor Sophia Dembling een krachtige term, een geuzennaam.
Scan Shutterstock. Foto bij verhaal Patricia van der Zalm over introversie. Het boek de kracht van stille mensen. Group Of Friends Eating Meal On Rooftop Terrace. avondeten, avondmaal, avondmaaltijd, dinee, diner, eten, lunch, middageten, middagmaal, middagmaaltijd, warme maaltijd, groep, groeperen, verzameling, stads, stedelijk, urbaan, bordeauxrood, wijn, wijn drinken, wijn serveren, avond, in openlucht, maaltijd, meel, mel, vrienden, rekentafels, tabel, tabelleren, tafel, tafels, vermenigvuldigingstafels, blank, blanke, wit, wite, witte, horizontaal, borrel, drank, drankje, drankske, drinken, jongen, man, mannelijk, mannen, mannetje, mannetjes, mannetjesdier, mannetjesplant, masculien, skyline, al, het dienen, jaren '20, bevolken, bevolkt, bewonen, familie, lui, massa, mensen, personen, verwanten, volk, kaukasisch, kaukasische, kaukasiër, vrouw, vrouwelijk, vier, vrouwen, mensen, stad, persoon, bij, weel, weels, wel, bij elkaar, bijeen, ineen, samen, tezamen, zonsondergang, fresco, fresko, terras, terrassen, eten, voedsel, bedreven, blij, gelukkig, goed geluimd, handig, kundig, tevreden, glas, glasse

Shutterstock

Op haar Facebookpagina omschrijft ze zichzelf als professional introvert. De Amerikaanse, auteur van het onlangs vertaalde boek De kracht van stille mensen – Introvert zijn in een drukke wereld schreef diverse boeken over dit onderwerp. Als journalist werkt ze voor kranten en bladen, voor het magazine Psychology Today verzorgt ze de column The Introvert’s Corner. Ze wordt overspoeld door reacties, mensen herkennen zich in haar beschrijvingen.

Inspiratie

Wat Dembling kenmerkt is dat ze goed alleen kan zijn. Ze hoeft niet altijd mensen om zich heen, heeft een hekel aan geleuter, ze houdt meer van een-op-een-gesprekken die bovendien ergens over gaan. Ze werkt al twintig jaar als zelfstandige, maar beschrijft dat ze nu misschien wel iets te lang in haar eigen sop is gaargekookt. Daarom huurde ze een kantoorruimte en spendeert nu ongeveer de helft van haar tijd samen met collega’s van vlees en bloed. Zo hoopt ze haar opgebrande gevoel te verminderen en weer wat inspiratie op te doen.

 

Inspiratie krijgt Dembling ook uit haar blog over introversie, dat ze sinds 2009 schrijft. Ze kreeg er in de loop der tijd duizenden reacties op. Velen herkennen zich erin. ,,Onder al ons Amerikaanse geklets bestaat een subcultuur van mensen die alleen hun mond opendoen als ze iets te zeggen hebben, die van mensen houden maar geen talloze vrienden nodig hebben, die soms van een feestje kunnen genieten maar op hun eigen manier.’’ Waar Amerikaanse staat, kun je gerust Westerse lezen.

introvert

Extraversie

Extraversie is de norm, introverten voelen zich gedwongen zich daarnaar te gedragen, zo betoogt Dembling. Introverte mensen doen zich dus vaak anders voor dan ze in wezen zijn, uit angst dat ze uit de toon vallen. Introversie wordt volgens Dembling gezien als vreemd, verontrustend, zelfs seriemoordenaarsachtig. Daar van klopt niets, zegt ze. Het is tijd voor een ‘stille revolutie’ en voor ophouden met te doen alsof. ,,Het is niet fout om introvert te zijn en het is niet goed om extravert te zijn.’’

In De kracht van stille mensen rekent de schrijfster vooral af met vooroordelen.

Vooroordelen

Bijvoorbeeld dat introverten een hekel hebben aan mensen, dat ze onaardig of verwaand zijn dan wel contactgestoord of ernstig verlegen. Onzin, zegt Dembling. Ze houdt van mensen, is getrouwd (en heeft naar eigen zeggen een goed huwelijk), ze kan heel goed de deur uit, een praatje maken, lezingen houden. Zo goed zelfs dat mensen haar vaak niet geloven wanneer ze vertelt dat ze introvert is. Ze kan zich heel goed extravert gedragen, wat ze omschrijft als ‘mijn circusact’. Maar ze doet dat inmiddels alleen als zij daar zin in heeft, niet omdat ‘iedereen’ het doet of omdat het zo zou horen.

 

Een ander vooroordeel over introversie is volgens Dempling dat de karaktertrek in veel onderzoeken wordt vergeleken met (de positieve kenmerken van) extraversie. Alles wat extraversie is, zou ontbreken bij introversie.

Voordelen

,,Alsof het een soort gat is, een gebrek, een leegte.’’ Je zou evengoed kunnen zeggen dat introverte mensen juist meer dan extraverten oprechte interesse hebben in anderen. ,,Wij zijn immers altijd alert op kennismakingen en gesprekken, terwijl extraverte mensen tevreden zijn met geluid en geklets.’’ Kwaliteit boven kwantiteit, is haar idee. Liever drie echt goede vrienden dan honderden ‘vrienden’ op Facebook met wie je oppervlakkigheden uitwisselt. Hoe meer ze ging begrijpen wat introversie inhoudt, hoe prettiger ze zich ging voelen.

 

Het is haar aard en daarmee is niets mis. Introverten zouden wat meer honkvast zijn in tegenstelling tot avontuurlijk en out going, hoewel ook daarop veel is af te dingen.

 

Dempling zelf reist bijvoorbeeld graag en ze gaat het liefst op avontuur in de ruige natuur. Daar laadt ze zich op, ze krijgt er energie van. Voor haar geen drukke vakantieoorden, groepsactiviteiten of andere verplichte gezelligheid. Daarvan gruwt ze.

Freud

Freud vond introversie iets ziekelijks en neurotisch. Zijn leerling Jung was iets minder uitgesproken negatief. Hij was van mening dat de energie van introverten zich meer naar binnen richtte en bij extraverten meer naar buiten. Hij zag dat niet als een gebrek, maar als een gegeven. Volgens de Amerikaanse psycholoog en introversiedeskundige Elaine Aron, schrijver van het onvolprezen boek Stil, gaat introversie vaak samen met hooggevoeligheid. Iemand kan zich door te veel drukte snel overweldigd voelen, gevoelig zijn voor andermans stemmingen en zich hyperbewust zijn van wat er  om hem heen gebeurt.

 

Onderzoeken geven volgens Dembling geen eensluidend antwoord op wat introversie precies is: sneu of waardevol. Of in hoeverre introverten op fysiologisch gebied verschillen van extraverten. Uit een van de studies waarbij hersenscans zijn gemaakt blijkt dat introverte personen tragere hersengolven laten zien. Dit zou erop wijzen dat hun zintuiglijk verwerkingssysteem heel gevoelig is en zij daarom wat langer doen over het verwerken van informatie. In het reguliere leven zou je hierop het etiket ‘bedachtzaam’ kunnen plakken.

 

Ander onderzoek laat volgens Dembling zien dat introverten minder gevoelig zijn voor beloning dan extraverten. En dat introverten meer dan extraverten aandacht hebben voor zowel levenloze objecten als gezichten – wat erop zou duiden dat introverten hun omgeving grondiger waarnemen en meer op details letten. Toch, zegt ze, is er geen empirisch bewijs dat introverten diepe denkers zijn of creatief, bedachtzaam, flexibel dan wel verantwoordelijk.

Wat is introversie?

Wat introversie precies is, hoe ze ontstaat en hoe ze werkt: daarvoor is nog veel onderzoek nodig. Dembling juicht het toe dat introverten dankzij internet steeds meer samenkomen, met elkaar praten, ervaringen uitwisselen, kennis vergaren. ,,Wij doen het veldonderzoek’’, zegt ze. ,,Met de dag komen we dichter bij de waarheid wat introversie precies is.’’

 

Benieuwd naar het boek De kracht van stille mensen? Je kunt het hier bestellen

 

Auteur: Patricia van der Zalm

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)