Well-being

Terug naar de natuur- ontspannen met Mariska van Gennep

September zit er al weer op, we gaan richting de winter. De zomervakantie alweer bijna vergeten, we kunnen ons klaarmaken voor de kou, als deze zich aandient. De nachten worden langzamerhand weer langer, buiten zitten is nu ’s avonds echt voorbij zonder goeie buitenkachel en binnen maak ik het gezellig met allerlei herfst spullen uit de natuur, zoals kalebassen, oranje “lampionnetjes” en de laatste zonnebloemen.

 

26 buiten

Gelukkig schijnt op het moment van schrijven de zon volop, nog even lekker nazomeren! De vogels trekken massaal naar het zuiden, andere dieren maken zich klaar voor een winterslaap en wat doet een mens? Doorjakkeren alsof er niets aan de hand is. En juist in deze periode wat minder “gas geven” is goed om ook relaxed de winter door te komen.

Slapen

Natuurlijk begrijp ik heel goed dat je ’s morgens niet kunt opstaan als het licht wordt (je baas ziet je aankomen 😉 ), maar af en toe wat minder afspraken ’s avonds om eens lekker op tijd naar bed te gaan komt je ten goede. Mijn moeder heeft een wijze spreuk: De uren geslapen voor 12 uur ’s nachts tellen dubbel. Probeer het maar eens uit. Een aantal nachten flink laat naar bed en een aantal nachten vroeg in de veren. Voel maar eens wanneer je meer energie hebt en waar je je prettiger bij voelt.

Schoonmaak

Even terug naar de dieren: zij maken hun holletjes, nestjes enz. schoon voor de winterslaap, als ze die gaan houden. Nu wil ik je niet aanzetten tot een enorme schoonmaak (zoals onze  oma’s vroeger in voor- en najaar hielden), maar een opgeruimd huis geeft wel een opgeruimd hoofd. Waarschijnlijk moet je toch je winter- en zomerkleding omruilen, reden om gelijk de hele kast door te spitten wat weg kan. Wat je vorig winter niet droeg, grote kans dat je het dit jaar ook niet aantrekt. Niet voor niets dat er in de herfst altijd kledingophaalacties zijn. Misschien inleveren bij een verzamelpunt voor vluchtelingen? Merk maar eens hoeveel rust een opgeruimde kast oplevert!

En natuurlijk, zolang het kan (en dat kan vaker dan je denkt) lekker naar buiten gaan, een lekkere wandeling, fietstocht, spelen met de kids, sportieve acties of tuinieren om zoveel mogelijk frisse lucht in te ademen plus de beweging waarop je jezelf trakteert. Allemaal heel goed om in balans te blijven.

Mariska van Gennep (49) woont in Assen en geeft twee keer per maand handige tips om te ontspannen

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van