Voeding

We eten te zout – Column diëtist Janet Noome

We eten te zout. Dat blijkt uit onderzoek. In ons dagelijks eten zit gemiddeld 9 gram keukenzout. Het aanbevolen advies ligt een stuk lager, namelijk maximaal 6 gram per dag. Als we het over zout hebben bedoelen we eigenlijk natriumchloride. En met name het natriumdeel speelt een belangrijke rol bij onze vochtbalans en bij de regulering van de bloeddruk.  Een veel te hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Vandaar dat veel mensen het advies krijgen om minder zout te eten.dn-bb-JanetNoome

Maar wat hoor ik nu vaak van mijn cliënten? Dat ze helemaal niet veel zout gebruiken! Sterker nog, alleen over af en toe het gekookte eitje wordt wat zout gestrooid. De rest van de tijd staat het zoutvaatje in de kast.

Hoe komen we dan toch aan die 9 gram keukenzout per dag?

Dat zit zo. Gemiddeld zit 80% van het zout dat we binnenkrijgen in het eten dat we kopen in de winkel of in de horeca (snacks). De overige 20% van het zout voegen we zelf toe bij het koken of aan tafel.

Dus ons eten is te zout. Het meeste zout zit namelijk in hoog bewerkte half- of heel fabrikaten, een mooie naam voor pakjes, zakjes en snelklaar eten. Wie heeft ze niet op voorraad in de keuken: de wereldgerechten, kruidenmixen, de à la créme groentes, de pastasauzen in glas, de gepaneerde schnitzels. Maar zout zit niet alleen in de hartige producten. Ook aan zoete dingen, zoals koeken, ijs en gebak is zout toegevoegd.

zout2

De hoeveelheid zout is afgestemd op de gemiddelde Nederlandse smaak. En aan die smaak zijn we gewend door het steeds weer eten van deze producten. Wat stelt nu een wetenschapper in Wageningen voor: geef zout een E-nummer, want dan kiest een deel van de bevolking vast anders… En krijgt men vanzelf minder zout binnen.

Welnee: het kan makkelijker. Kies voor echt en vers eten. Ga terug naar de basis en kook zelf!  Dan mag van mij het zout op het eitje blijven.

 

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van