Well-being

Niets …. – ontspannen met Mariska van Gennep

Soms heb je van die momenten, dat je zin hebt om helemaal niets te doen. Je gaat even zitten en dan dwalen je gedachten af naar van alles en nog wat om te gaan doen. Leuke dingen, als creatief bezig zijn, maar ook de (huishoudelijke) klussen die nog moeten gebeuren. Of dingen voor de baas die af moeten. 

30 nietszeggen

En dat was eigenlijk niet je bedoeling, je wilde helemaal niets. Maar dat is lastiger dan je denkt, helemaal niets doen. Want we zijn aardig geprogrammeerd om altijd IETS te doen of te willen. Ook hangen voor de televisie is iets doen. Want je kijkt naar de t.v. en je laat je beïnvloeden door iets wat daar op te zien is.

In mooie bewoordingen wordt gezegd, dat je alleen maar hoeft te zijn. Er zijn voor een ander is heel makkelijk, soms is je aanwezigheid genoeg, of een opbeurend woord. Maar zelf ZIJN? To be or not to be was de droevige vraag die Hamlet zichzelf stelde. Zo ver laten we het hier niet komen. Maar wat is dat eigenlijk zijn? Kun je zijn, zonder iets te doen?

Toen ik daar in dook, kwam ik op zoveel betekenissen van zijn (bron Wikipedia) dat ik alleen de eerste regel heb gekopieerd: “Het zijn is de meest eenvoudige staat van alles en iedereen. Het is de ultieme eigenheid die alle onderscheiden begrippen gemeen hebben, wanneer men een abstractie maakt van al hun verdere eigenschappen. Daarom wordt het ook als de ultieme bestaansgrond beschouwd, waarin alles en iedereen verenigd is, in en uit voortkomt.” Er is negatief zijn, spiritueel, oosters en westers en ga zo nog maar even door.

Weer terug naar het niets, daar is het tenslotte mee begonnen. Eigenlijk wil je even uit de dagelijkse sleur. Je even weer opladen door niets te doen. Gewoon even zitten (liggen) en verder helemaal niets. Heerlijk, eigenlijk zouden we dat veel vaker moeten doen. Gewoon elke dag even een kwartiertje niets. Ik zou zeggen, doe het eens!

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van