Well-being

Lachen is heel gezond! – ontspannen met Mariska van Gennep

Ja zal je zeggen, inkoppertje. Dat klopt, maar waarom lachen we dan nog maar zo weinig? Waarom lacht een kind tot wel 300 keer per dag en wij als volwassenen maar 15 keer? Want hoe meer je lacht, hoe beter je presteert (en leert). En lachen werkt ook nog eens heel ontspannend. Ik zou bijna zeggen: waar wacht je op? Op een mop die ik hier ga vertellen?

31 lach

Grote kans dat je een flauwe glimlach op je lippen krijgt. Op zich al een goed teken, maar het kan altijd beter. Want als je echt los gaat met lachen, maak je endorfinen (hormonen) die weer goed zijn om je stressniveau naar beneden te krijgen. Dat wil je toch graag? En neplachen doet net zo veel voor je als echt lachen, je kunt je lichaam dus voor de gek houden.

Ja ik snap dat het heel makkelijk is om in je luie stoel naar de t.v. te gaan kijken om te ontspannen, maar vaak werkt dat niet helemaal. Je ogen en je hersenen ontspannen zich niet. Bij lachen ook niet, daar werkt het principe: ontspannen door inspannen. Je moet er wel wat voor doen, je krijgt er enorm veel voor terug. Want je hele lijf fleurt ervan op, als je een uur lacht, heb je net zoveel inspanning als een uurtje sportschool (scheelt weer) en je bent opgeladen en tegelijkertijd weer heerlijk ontspannen. Lekker toch? Kan iemand me vertellen waarom we nog zo weinig lachen?

Ik denk…omdat we bang zijn om raar gevonden te worden. Waarom lacht diegene nou zo? Maar denk eens terug aan een moment dat je echt de slappe lach had. Niet meer bijkwam van het lachen. Wees je omgeving je toen af? Of gingen ze meelachen? Vaak werkt een lach namelijk heel aanstekelijk! Ga maar eens glimlachend de stad in, er zijn meer mensen die je groeten, of die heel vriendelijk teruglachen, dan dat je gewoon rondloopt.

Mijn voornemen is dan ook voor 2016: meer lachen. Voor mij niet heel moeilijk, ik geef naast meditaties ook lachworkshops. Dus hoe meer workshops ik mag geven, hoe meer ik ga lachen. Toch is dat niet het enige. Ik wil graag zelf meer lachen, meer ontspanning in mijn leven. Dus ik ga beginnen met elke ochtend 5 minuten neplachen, wie doet er mee om meer vrolijkheid te brengen in je eigen leven?

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van