Well-being

In gedachten – ontspannen met Mariska van Gennep

Kortgeleden las ik een artikel over gedachten. Wat gedachten met je doen, maar vooral hoe je ze kunt beïnvloeden. Als jij de hele tijd denkt en roept dat je ongelukkig bent, wordt of blijf je vooral ongelukkig stond erin.

blog 6 mediteren

Terwijl als je jezelf de opdracht geeft om te denken “Misschien heb ik vandaag wel geluk” of nog beter “Ik heb vandaag geluk” dan heb je een grote kans dat je dag veel prettiger verloopt. Zo zijn er allerlei methodes bedacht, ook het omdenken, om je te op andere gedachten te helpen.

Mediteren

Dit werkt ook zo met mediteren. Veel mensen zeggen of denken dat ze dat niet kunnen. Ik roep dan, dat er voor iedereen wel een mediteermethode is. Je hoeft niet “stil en stijf” op een matje te zitten je ademhaling te volgen en verder niets. Het is heerlijk en aan te bevelen om bijvoorbeeld je dag zo te beginnen in rust, maar als het echt niets voor je is, vooral NIET doen. Er zijn zat andere dingen, die jouw wel de rust in je hoofd geven. Neem nu bijvoorbeeld vissen. Wat denk je dat al die mensen (meest mannen) doen langs het water? Juist: tot rust komen. Maar een heel ander voorbeeld is hardlopen. Als je hardloopt – vooral als je dit wat vaker doet – kom je vanzelf in een cadans. Heel lekker om in te lopen. Je lijf loopt in dit ritme, je gedachten vallen stil en… van binnen kom je tot rust.

Voorbeeld

Wil je nog een voorbeeld? Naar muziek luisteren. Welke muziek dan ook. Van klassiek tot hardrock. Iemand die bij mij een meditatie dag gevolgd heeft, vond het mediteren wel lekker, maar het paste niet bij hem. Toen de muziek aanging voor een oefening en we echt gingen luisteren naar diverse soorten, kwam hij zichtbaar in zijn element. Na deze dag kreeg ik een bedankje. Hij had zijn favoriete muziek thuis weer opgezocht en als hij last van stress had, zette hij dit op. Hij vond het heerlijk!

Mariska van Gennep helpt jou je balans te vinden. Je leest meer op haar site

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van