Well-being

Tuinieren brengt niet altijd vreugde, je kunt er ook doodziek van worden

Tuinieren brengt niet altijd louter vreugde, je kunt er ook doodziek van worden. Letterlijk. Een aantal tuinplanten heeft de naam levensgevaarlijk giftig te zijn, maar is die slechte naam wel altijd terecht?

Unicode

Unicode

De definitie van een giftige plant is niet eenvoudig te geven. Veel hangt af van de hoeveelheid plantendelen die je binnenkrijgt. Niet voor niets schreef de Zwitserse geneesheer Theophrastus Bombastus von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus: ,,Alle dingen zijn gif, en niets is zonder gif, alleen de dosis maakt uit of iets een gif is.’’

Een hele mond vol, maar je zou niets anders verwachten van iemand die Theophrastus Bombastus heet (je moet als ouders wel erg van het padje zijn om je kleine spruit een dergelijke naam te geven). Wat hij bedoelde is dat in de farmacie plantengiffen in kleine doses worden ingezet als geneesmiddel, terwijl hogere doses beslist schadelijk zouden zijn voor de gezondheid.

Geruchten

Er doen over giftige planten de wildste geruchten de ronde. Val nooit in slaap onder een bloeiende slaapbol (of klaproos), want dan wordt je nooit meer wakker, is een goed voorbeeld van dergelijke nonsens. De naam slaapbol slaat op het vroegere gebruik van de plant. Uit het opiumhoudende melksap werd vroeger een probaat, maar ook erg gevaarlijk slaapmiddel gemaakt.

Gevaarlijke bessen

Een ander voorbeeld van volksgeloof is dat je blauwe en zwarte bessen rustig kunt eten, maar roodgekleurde bessen moet laten hangen. Dit fabeltje is volstrekt onwaar en nog gevaarlijk ook. Er zijn eetbare rode bessen (aalbessen, frambozen, cranberry’s etc.) maar ook zeer giftige (lelietje-van-dalen, kamperfoelie), zoals er ook eetbare zwarte/blauwe bessen zijn (bosbessen, bramen) en dodelijk giftige (salomonszegel, klimop, wolfskers).

Vingerhoedskruid

Vraag aan een willekeurige tuinier de meest giftige plant te noemen die er in tuinen voorkomt en grote kans dat het vingerhoedskruid genoemd wordt. Dat is deels terecht, Digitalis is een giftige plant die stoffen bevat die de hartslag kunnen reguleren.

Deze stoffen mogen alleen onder dokterstoezicht gebruikt worden, omdat er anders kans is dat de hartslag wel erg drastisch gereguleerd wordt. Anders gezegd: de plant is gevaarlijk giftig. In de praktijk zul je nauwelijks gevaar ondervinden, aangezien Digitalis afstotend bitter smaakt en braakopwekkend werkt. De kans dat je een dodelijke dosis binnenkrijgt is daardoor gelukkig klein.

Taxus

Veel gevaarlijker, zeker voor kinderen, is de venijnboom of Taxus. De bomen dragen aantrekkelijke vruchtjes, waarvan de rode (zelden gele) zaadrok – het omhulsel – weliswaar niet giftig is, maar het zaad binnenin het levensgevaarlijke taxine bevat. Denk daar niet te lichtvaardig over, enkele bessen zijn voor kinderen al levensbedreigend. Behalve de zaden, zijn ook de naalden dodelijk giftig.

Hoewel verschillende tuinplanten in meer of mindere mate giftig zijn, is er weinig reden paniekerig te worden, al blijft het verstandig op te letten met kinderen en (huis)dieren. Normaal gesproken kun je alle gangbare tuinplanten met blote handen aanpakken, maar moet je honderden vingerhoedskruidplantjes wieden of in het voorjaar de monnikskap willen delen, trek dan even handschoenen aan.

En tot slot, bedenk dat de kans dat de tuin je levensvreugde schenkt véél groter is dan de kans dat je er doodziek van wordt.

Brian Kabbes is noordelijk kweker van botanische rariteiten en tuinpublicist.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van