Zorg

Kind langer in ziekenhuis dan nodig. Tekort aan ‘kind-’wijkverpleegkundigen

Door een tekort aan gespecialiseerde wijkverpleegkundigen liggen honderden kinderen langer dan medisch noodzakelijk in het ziekenhuis. Verpleegkundigenkoepel V&VN doet een dringend verzoek aan staatssecretaris Van Rijn om dit te stoppen.

martini06

De extra tijd die kinderen in het ziekenhuis verblijven omdat het thuisfront geen medische zorg kan vinden, kan oplopen tot 12 weken, waarschuwt V&VN. ,,Een kind wil niets liever dan naar huis, naar zijn veilige vertrouwde omgeving. Verblijf in een ziekenhuis levert vaak extra angst en stress op,” zegt directeur van V&VN, Sonja Kersten. Jaarlijks liggen een half miljoen kinderen in het ziekenhuis.

Tekort

Nu is er al een tekort van 600 kinderverpleegkundigen in de wijk en nog eens 150 in de ziekenhuizen, blijkt uit een inventarisatie van de beroepsvereniging. ,,Dit tekort wordt de komende jaren alleen maar groter. Het kabinet wil dat patiënten zo snel mogelijk na hun behandeling weer naar huis gaan om daar verpleegd te worden, maar er zijn te weinig wijkverpleegkundigen met een kinderspecialisatie.”

ziek kind

Meer geld

V&VN stapt vandaag naar staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) met de dringende vraag om meer geld en opleidingsplaatsen. Ook adviseert de koepel om de opleidingsmodule kinderspecialisatie uit te breiden van 13 naar 16 maanden, zodat studenten ook direct worden opgeleid voor de wijkverpleging.

Om kinderen thuis te verzorgen is een specialisatie nodig, benadrukt directeur Kersten. ,,Kinderen reageren anders op medicijnen, geven minder snel aan dat ze last hebben van bijwerkingen en je moet hun vertrouwen winnen. Het zijn geen klein volwassenen.”

Geen signalen

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (Nvz) zegt geen signalen te hebben dat patiëntjes structureel te lang in ziekenhuizen verblijven. Wel merkte ze in het verleden dat een grote verandering in de branche; zoals nu meer zorg van ziekenhuizen naar de wijk wordt verplaatst; kan leiden tot een tekort aan personeel. ,,Dat is vervelend. Mensen krijgen er stress van en dat wil je niet,” zegt een woordvoerder. ,,De NvZ wil helpen met het opleiden van deze verpleegkundigen.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van