Well-being

Hoe haal je de 100? Tips van honderdjarigen

Hoe komt het dat sommige mensen zo oud worden? Hebben ze een geheim of is het een kwestie van geluk? Tien honderdjarigen beantwoorden die vragen in het boek 99+ Een geheim… of geluk?

Moet je elke dag biest eten of toch gember? Geen alcohol drinken of is een glas per dag juist gezond? Wetenschappers en artsen als Hans van Hateren en Nanno Kleefstra, universitair hoofddocent aan het UMCG, hebben nog geen sleutelformule gevonden voor een lang en gezond leven. Daarom vroegen ze tien eeuwelingen naar hun geheimen voor het boek 99+ Een geheim… of geluk? Zeven tips om 99 te worden, afkomstig van mannen en vrouwen met honderd jaar levenservaring.

Tip 1. Blijf bezig

Leonora Pennarts-Elfferich (103) ontwerpt en maakt haar eigen kleren. Gerritdina ‘Dien’ Roelofs-Olthof (101) werd genomineerd voor een dichtwedstrijd en ging vlak voor haar honderdste op tekenles. Nu maakt zij tekeningen voor haar achterkleinkinderen, in plaats van andersom. Hendrik Roelofs (100), die met Aaltje was getrouwd, is na zijn pensioen begonnen met schrijven, Hij heeft zijn hele familiegeschiedenis uitgezocht en beschreven, en schreef de tiendelige boekenserie Brieven aan mijn kleinzoon. ,,Als je blijft ondernemen, behoud je sociale contacten en blijven je hersenen en lichaam actiever,” zegt Van Hateren.

Tip 2. Wees zorgzaam

,,De eeuwelingen zijn alle tien zorgzaam”, zegt Kleefstra. Jannetje Venema- Scholten past elke dag op de baby van de buren en Hendrik Roelofs werkte tot op hoge leeftijd op een boerderij waar psychiatrische patienten werden verpleegd. Adriana Mulders-Bogers vader overleed toen ze twaalf was en hij vroeg haar op zijn sterfbed of ze goed voor haar moeder wilde zorgen. ,,Dat heb ik gedaan en daar word ik nu voor beloond”, zegt ze.

Tip 3. Eet met mate

Jannetje Venema-Scholten eet elke ochtend biest, de dikke melk van een koe in de dagen nadat ze heeft gekalfd, en zij is 101. Antoon Koning (99) eet elke dag een stukje gember. ,,Biest en gember zijn op zich niet ongezond”, zegt Van Hateren. ,,Bij al het voedsel geldt: varieer en alles met mate.”

Tip 4. Wees niet verbitterd

,,Het heeft geen zin om ergens een probleem van te maken. Veel oude mensen zeuren over hun pijntjes, ik houd daar niet van”, zegt Pennarts- Elfferich in het boek. Ze heeft in een jappenkamp gezeten, maar is misschien wel de positiefste van tien 99- plussers. ,,Kijk naar wat voor je ligt en vergeet de nare dingen.”

Tip 5. Stop met roken

Het is niet erg als u veertig jaar als een ketter heeft gerookt, zolang u nu maar stopt. Vier van de tien geïnterviewden hebben tientallen jaren minimaal een pakje per week gerookt, maar ze zijn allemaal gestopt. ,,Roken verkort de levensduur, maar het is nooit te laat die schade in te perken”, zegt Van Hateren. En hoe zit dat dan met alcohol? De meesten hebben niet of weinig gedronken, maar Hendrik Roelofs (100) geniet nog elke dag van twee glaasjes wijn. ,,Gematigd alcohol drinken heeft geen negatief effect op de levensverwachting”, zegt Van Hateren.

Tip 6: Vind de liefde van uw leven

Al deze ouderen zeggen gelukkig getrouwd te zijn (geweest). Ook Van Hateren viel op met hoeveel liefde ze over hun partners spreken. ,,Iedereen wenst dat later iemand zo over hen spreekt.” Zoals Hendrik Roelofs (100): ,,Mijn allergrootste geluk was mijn vrouw Aaltje.We deden niets bijzonders. Toch waren de dagen met haar een feest.”

Tip 7. Blijf bewegen

De eeuwelingen verschillen behoorlijk van elkaar. De een heeft veel honderdjarigen in de familie, de ander was op jonge leeftijd al wees. ,,Maar één ding hebben ze gemeen: geen van allen is dik”, zegt Kleefstra. Johan Jannink (101) fietste tot een paar jaar geleden elke dag een rondje door het dorp en zit nu ondanks evenwichtsproblemen dagelijks op de hometrainer. ,,Ik ben 101 en heb nergens pijn.”

99+ Een geheim… of geluk? Interviews: Hans van Hateren en Nanno Kleefstra. Uitgeverij Langerhans, €24,95. De opbrengsten gaan naar onafhankelijk medisch wetenschappelijkonderzoek. www.99plus.nl

 

Dit verhaal van Mannus van der Laan is eerder verschenen in Dagblad van het Noorden

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van