Well-being

Vaders kritisch op zichzelf. Wat is de rol van de vader?

Goed nieuws voor veel vaders: zij krijgen van hun kinderen een hoger rapportcijfer dan ze zichzelf geven. Jongeren waarderen hun pa gemiddeld met een 7,9, terwijl vaders zichzelf een 7,2 geven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

vader, papa, dochter, ouders, kinderen, baby, meisje, pop, ouderschap

Vaders zijn vaak kritisch op zichzelf; 45 procent zegt te weinig thuis te zijn geweest voor de kinderen. Ook 42 procent van de moeders denkt er zo over. Zij hadden graag gezien dat hun partner zich vaker had laten zien bij de opvoeding. Moeders geven hun partner gemiddeld een 6,4 voor zijn vaderrol.

Opvallend is dat veel jongeren juist mild oordelen over hun vader. Slechts 18 procent zegt hun pa regelmatig te hebben gemist. Ook zijn jongeren volgens de onderzoekers ruimdenkender dan volwassenen als het gaat om niet-traditionele gezinsvormen.

Zo vindt 85 procent van de jongeren dat het prima is voor een kind als het opgroeit in een gezin met twee vaders. Bij de volwassenen denkt 64 procent er zo over. ,,Voor twee moeders geldt ongeveer hetzelfdeā€, concluderen de onderzoekers.

EenVandaag benaderde voor het onderzoek 21.824 leden van het Opiniepanel van het actualiteitenprogramma, onder wie vele duizenden vaders en moeders. Ook deden 1378 jongeren mee.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van