Well-being

Hoe vaak en hoe heet moet je knuffels wassen om de bacteriën eruit te krijgen?

Je kent het wel. Je kind en zijn knuffel zijn onafscheidelijk. Is knuffel hygiënischer na een wasbeurt? En op hoeveel graden moet je hem wassen?jeugdzorg, hulp, zorg, pgb

Je kunt je knuffel laten wassen op 30 of 40 graden, maar dan blijft een groot deel van de bacteriën leven. Natuurlijk zal de knuffel er na een wasbeurtje op 30 of 40 graden schoon uitzien en ook zal hij weer fris ruiken. Maar bacteriën gaan pas bij 60 graden dood.

Schone wasmachine

Wat ik zelf vaak doe is eerst een wasmachine zonder was laten draaien op 90 graden. Ik gooi dan een schepje soda in het waspoederbakje of een vaatwasblokje in de trommel. Zo wordt de wasmachine mooi schoon en het schijnt de levensduur van je wasmachine te verlengen. Alle bacterien in de wasmachine zijn dan dood en dus komen de knuffels schoon uit de was. Dit is vooral een goede tip als de knuffel lang op de verwarming moet drogen.

Hoe vaak wasssen?

Aangeraden wordt om de knuffels minimaal elke 6 weken op 60 graden te wassen. Heb je een droger? Gooi dan na het wassen de knuffels in de droger. Dan weet je zeker dat ze schoon zijn en dat de huisstofmijt dood is

huisstofmijt

Uitvergroot lijkt de huisstofmijt op een monster. Foto: Dagblad van het Noorden

Haarluis?

Was alle knuffels op ten minste 60 graden. In plaats van wassen kun je de knuffels ook 24 uur in een diepvriezer (-18°C) leggen. Daarna zijn de luizen dood. Klop en borstel de spullen goed uit.

Oude knuffels

Is de knuffel al heel oud en niet helemaal perfect meer doordat er iets loszit of omdat er al gaatjes in zitten? Stop de knuffel dan eerst in een kussensloop of washoes en knoop deze goeddicht. Dit is beter voor de knuffel.

Veel vulling of lange haren

Als de  knuffel zwaar en veel vulling heeft, zal hij erg langzaam drogen. Soms kan dit kan wel een paar dagen duren. En natuurlijk wil je je knuffel het liefst de zelfde nacht weer naast je hebben in bed.  Was de knuffel op een zonnige dag of als de verwarming aan staat. Leg hem op een wasrek of hang hem voorzichtig aan de waslijn.

Heeft je knuffel lange haren dan kunnen daar knopen inkomen door het wassen. Dan kun je je knuffel voorzichtig borstelen.  Gebruik van wasverzachter of een haar/wasdroger kunnen ook helpen de vacht weer zachter te maken.

Welk wasprogramma?

Op het label staat meestal aangegeven hoe je knuffels moet wassen in de wasmachine, maar dat zit er niet altijd meer aan of het is onleesbaar geworden. Je kunt het beste het wolwasprogramma gebruiken voor je knuffel.

Wasmiddel

Voor het wassen van een knuffel kun je gewone wasmiddel gebruiken. Maar babyshampoo werkt ook perfect en ruikt ook nog eens lekker. Wil je dat de knuffel niet naar wasmiddel ruikt dan kun je het beste witte azijn in het vakje voor de wasverzachter gooien.  Is de vacht van knuffel vettig, dan kun je een eetlepel soda toevoegen.

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van