Voeding

Hoe gezond zijn blauwe bessen?

Blauwe bessen zijn erg gezond en zitten bomvol vitamine K. Deze vitamine is erg goed voor je botten.  Daarnaast zitten ze vol vezels.

 

blauwebes1

Hoe eet je ze?

Blauwe bessen zijn mildzoet. Je kunt ze zo eten, maar zijn ook heerlijk te gebruiken in gerechten. Zo zijn ze erg lekker door de yoghurt of in een cakeje. Maar je kunt er ook prima jam van maken. Of een lekkere smoothie.

Waar komen blauwe bessen vandaan?

Blauwe bessen zijn bijna het hele jaar te koop in de winkel. In het voorjaar komen ze uit Marokko en Spanje. Daarna uit Nederland, Polen, Afrika en Zuid-Amerika. Maar natuurlijk kun je ook zelf een struik in je tuin zetten. Je moet daar alleen wel wat ruimte voor hebben. De struik waar ze aan groeien kan wel twee meter hoog worden. Eerst komen er trossen witte bloemen aan. Als die zijn bestoven door hommels en bijen ontstaan er groene besjes die langzaamaan blauwpaars worden.

Blauwe bessen worden met de hand geoogst. De plukker moet goed opletten dat hij alleen de rijpe bessen plukt.

blauwebessen

Hoe bewaar je blauwe bessen?

Blauwe bessen zijn erg zacht. Je moet ze dus voorzichtig behandelen. De bessen worden bij de tuinder met de hand geplukt. Aan ieder trosje zitten 8 tot 14 bessen. Na het plukken gaan ze meteen de koeling in. Dat moet jij ook doen als je ze hebt gekocht. Dan kun je er twee tot drie dagen van genieten. Je kunt ze ook invriezen. Stop je ze in een afgesloten plastic bakje, dan kun je ze zeker drie maanden in de vriezer bewaren.

Voedingswaarde per 100 gram

Bessen zijn erg gezond. Een portie van 200 gram telt als 2 stuks fruit.

Energie: 219 KJ, 52 kcal
Eiwit: 0,7 g
Vet: 0 g
IJzer: o,3 mg
Koolhydraten: 11 g
Natrium: 1 mg
Vezels: 2,4 g
Calcium: 5 mg
Vitamine C: 10 mg
Vitamine K: 19.3 ug (1000 μg (microgram) = 1 mg milligram )

Wist je dat…

Blauwe bessen helpen als je regelmatig plekjes in je mond hebt zoals aften. De bessen bevatten namelijk anti-oxidanten.

Pexels.com

Pexels.com

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van