Zorg

Louis Ekas schenkt  zijn nier: schrijnend tekort aan donoren

Een oproepje op de radio zette het leven van Louis Ekas uit Franeker op zijn kop. Hij hoorde een jonge vrouw van 37, moeder van een jong kind, een oproep doen. Haar nierfunctie was nagenoeg helemaal uitgevallen en zonder een donornier zou zij het niet overleven. ,,Ik hoorde het half,” vertelt Ekas,

Nier_verhaal

,,’s Avonds zocht ik het verhaal op op internet, dit was wat ik wilde. Mijn nier doneren aan die moeder. Via via is er contact gelegd, maar onze bloedgroepen kwamen niet overeen, dan is het meteen einde verhaal. Ik legde me er niet bij neer, ik had besloten mijn nier te doneren en wilde die schenken aan een vader of moeder. Ik wilde er een heel gezin blij mee maken.” Het streven van Ekas bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan: ,,Anoniem doneren mag, aan familie of kennissen mag je ook doneren maar je nier schenken aan iemand die jij uit kiest, mocht niet. Er wordt dan al snel gedacht dat je het doet om er financieel beter van te worden. Dat was mijn beweegreden absoluut niet. Ik wilde één keer in mijn leven een groot gebaar maken, wat kan een mooier gebaar zijn dan dit?”

Donorplein

Ekas kwam in contact met de Stichting Doneren en Transplanteren die bezig was Het donorplein op te richten. Een platform om donoren en patiënten met elkaar in verband te brengen. ,,Hard nodig, want het tekort aan donoren is schrijnend. Iedere week overlijden 3 à 4 nierpatiënten voor wie een nier te laat komt.”

Steeds meer media pikten het verhaal op, in de Telegraaf kwam een artikel waarin Ekas vroeg “wie wil mijn nier?” Ed Vlietman uit Almere las de oproep. De nierfunctie van Ed was de laatste 25 jaar sterk achteruit gegaan, zijn nieren werkten nog maar voor 7 % en hij moest drie keer per week aan de dialyse. ,,Dat wordt mijn nier!” dacht Vlietman toen hij las dat de bloedgroep van Ekas, A negatief, overeen kwam met zijn eigen bloedgroep. Via de stichting werden de beide mannen aan elkaar gekoppeld, ze moesten ‘vrienden’ worden want alleen dan kon Vlietman de nier van Ekas krijgen.

Nieren

Medische molen

Eindelijk kwam het proces in werking, Ekas werd een jaar lang door de medische molen gehaald: ,,Alles moet 200 % in orde zijn anders beginnen ze er niet aan.” De uitslag liet op zich wachten, maar na een uitzending van het programma van Eva Jinek eind februari, waar Ekas en Vlietman hun verhaal deden, kwam het proces in een stroomversnelling. ,,De volgende dag belde het ziekenhuis en toen ging het hard. Ik werd goedgekeurd! Mijn vrouw en ik gingen het goede nieuws aan Vlietman vertellen die op dat moment aan de dialyse lag. Negen dagen na het groene licht vond de operatie al plaats.” De zware operatie verliep voorspoedig voor de beide heren. ,,Meteen na de operatie voelde Ed zich al een stuk beter. Gelukkig verliep mijn herstel ook voorspoedig, na twee maanden was ik alweer behoorlijk opgeknapt.” De operatie vond plaats op 23 maart, Vlietman die door zijn ziekte aan huis gekluisterd was, werkt inmiddels weer een aantal uren in zijn eigen bedrijf. Zijn nierfunctie is nog steeds stijgende. ,,Zijn zoon en dochter hebben een nieuwe vader gekregen, daar deed ik het voor.”

Het verhaal van Ekas heeft al navolging gekregen, zeker 10 personen hebben ook op deze manier een nier gedoneerd. De jonge moeder die haar oproepje deed, vond uiteindelijk eveneens een donor. Ook zij is inmiddels geopereerd en herstelt goed.

 

De transplantatiecentra hebben sinds kort nieuwe richtlijnen hoe met donoren als Ekas om te gaan.

 

Dit verhaal van Suwarda Vis is eerder gepubliceerd in de Franeker Courant

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van