Well-being

Jongeren tevreden over hun leven

Negen op de tien jongeren zijn tevreden over hun leven. Ze zijn vooral te spreken over hun vriendenkring, psychische gezondheid en woning. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Scan Shutterstock. Foto bij verhaal Patricia van der Zalm over introversie. Het boek de kracht van stille mensen. Group Of Friends Eating Meal On Rooftop Terrace. avondeten, avondmaal, avondmaaltijd, dinee, diner, eten, lunch, middageten, middagmaal, middagmaaltijd, warme maaltijd, groep, groeperen, verzameling, stads, stedelijk, urbaan, bordeauxrood, wijn, wijn drinken, wijn serveren, avond, in openlucht, maaltijd, meel, mel, vrienden, rekentafels, tabel, tabelleren, tafel, tafels, vermenigvuldigingstafels, blank, blanke, wit, wite, witte, horizontaal, borrel, drank, drankje, drankske, drinken, jongen, man, mannelijk, mannen, mannetje, mannetjes, mannetjesdier, mannetjesplant, masculien, skyline, al, het dienen, jaren '20, bevolken, bevolkt, bewonen, familie, lui, massa, mensen, personen, verwanten, volk, kaukasisch, kaukasische, kaukasiër, vrouw, vrouwelijk, vier, vrouwen, mensen, stad, persoon, bij, weel, weels, wel, bij elkaar, bijeen, ineen, samen, tezamen, zonsondergang, fresco, fresko, terras, terrassen, eten, voedsel, bedreven, blij, gelukkig, goed geluimd, handig, kundig, tevreden, glas, glasse

Scan Shutterstock.

In 2015 zijn ruim 4000 jongeren ondervraagd door het CBS over hun belevingen. Het is de eerste keer dat het CBS dit onderzocht. Er is gevraagd hoe content ze zijn met hun leven in het algemeen en op specifieke onderdelen. De jongeren zijn het minst tevreden over hun hoeveelheid vrije tijd en financiën.

Tevreden

Jongeren tot 18 jaar zijn met 94 procent meer tevreden over hun leven dan de jongvolwassenen van 18 tot en met 25 jaar (87 procent). Wat verder opvalt is dat alleen op het gebied van uiterlijk een verschil zit tussen jongens en meisjes. Negen op de tien jongens is tevreden over hun uiterlijk, bij de meisjes is dit acht op de tien.

FNV Jong laat weten niet op te kijken van de conclusie dat vooral jongvolwassenen minder vaak tevreden zijn over zaken als financiën. Zij moeten volgens de bond vanaf hun achttiende aan allerlei verplichtingen voldoen, terwijl ze vaak nog steeds een jeugdloon krijgen.

Verhoging jeugdloon

De jongerenbond grijpt het onderzoek aan om te pleiten voor onder meer een flinke verhoging van de jeugdlonen. ,,Er valt nog een wereld te winnen door iets te doen aan onderbetaling en het gebrek aan erkenning”, aldus vice-voorzitter Kristina van der Molen in een verklaring.

FNV Jong is evenmin te spreken over onbetaalde werkervaringsplaatsen voor jongvolwassenen, die het volgens de bond al lastig genoeg hebben. ,,Als ze dan ook nog voor het blok gezet worden om zonder loon werkervaring op te doen, lopen ze helemaal vast.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van