Well-being

Administratie kost mantelzorger elke week uren

Mantelzorgers zijn ruim drie uur per week kwijt aan administratieve rompslomp, vooral doordat zij door allerlei instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dat concludeert Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers, op basis van eigen onderzoek. 

2011-09-07 11:18:10 ILLUSTRATIE - Gehandicapte man krijgt hulp bij tanden poetsen. ANP XTRA ROOS KOOLE

Volgens de organisatie is het grootste knelpunt voor mantelzorgers dat zij steeds opnieuw informatie moeten aanleveren. Daarnaast weten de vrijwillige zorgverleners vaak niet bij welke instantie ze moeten zijn met vragen. Tegelijk zijn instanties volgens de ondervraagde mantelzorgers vaak zelf niet goed op de hoogte.

Administratieve taken

Bijna de helft van de 921 respondenten zegt moeite te hebben met de administratieve taken, zoals het invullen van formulieren. Veel van hen moeten uiteindelijk hulp van derden inschakelen bij het afhandelen van de papieren rompslomp.

2011-11-15 00:00:00 DEN HAAG - Een medewerkster van Evita Zorg laat een client drinken. GELIEVE DEZE FOTO ALLEEN IN CONTEXT OVER THUISZORG TE GEBRUIKEN. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Ondersteuning

Mezzo wil dat het volgende kabinet het mantelzorgers veel makkelijker maakt. ,,We weten al heel lang dat ‘regeldrukte’ een grote ergernis is van mantelzorgers. Deze cijfers tonen aan dat er absurd veel tijd én geld mee is gemoeid”, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van de vereniging. Het huidige kabinet moet volgens haar, totdat het huidige systeem is vereenvoudigd, meer geld uittrekken om mantelzorgers te ondersteunen.

Nederland telt ongeveer vier miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Veel van hen doen dat intensief en/of langdurig.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van