Well-being

Samen koken. Leuk! Maar ook met partner?

Nederland kookt regelmatig; acht op de tien volwassenen zet minimaal twee keer per week een verse zelfgemaakte maaltijd op tafel. En dan koken we graag in gezelschap, bijvoorbeeld met vrienden, familieleden of in een kookclub.

koken2

Maar verrassend genoeg staat het merendeel van de volwassenen liever niet samen met hun partner in de keuken, zo blijkt uit onderzoek van HelloFresh naar kookgewoonten onder ruim 1.000 Nederlanders. Mogelijke oorzaken? Een flink gedeelte van zowel mannen (28%) als vrouwen (51%) vindt de eigen kookkunsten beter dan die van hun partner. Een kwart is van mening dat hun partner te weinig culinair verrast en een derde van de vrouwen ergert zich vooral aan de puinhoop die de ander achterlaat. Een aantal simpele tips en tricks zorgt ervoor dat je toch van een harmonieus avondje samen koken geniet.

Snel aangebrand

Opvallend is dat mannen (47%) het minder erg vinden om samen met hun partner achter het fornuis te staan dan vrouwen (57%). Niet gek dus, dat de vrouw twee keer vaker de dagelijkse maaltijd alleen bereidt. Zonde, vindt Maartje Frederiks, oprichtster HelloFresh Benelux: ”Veel stellen ervaren stress als ze samen in de keuken staan. Zij vinden het een gedoe of raken geïrriteerd als de ander zich er teveel mee bemoeit. Een kwart van de koppels houdt dus bijvoorbeeld koken en de afwas strikt gescheiden en hanteert daar een taakverdeling in. Maar samen koken verbindt; het kan juist heel leuk zijn en zorgt voor quality time onderling. Mijn advies? Neem elkaars suggesties serieus en stimuleer de ander om achter het gasfornuis te staan. Liefde gaat immers door de maag!”

kruiden

Samen de keuken in? Een paar tips 

 • Kook op basis van een recept, om discussie onderling te voorkomen
 • Creëer je eigen verantwoordelijkheden, door receptonderdelen onder elkaar te verdelen
 • Klets samen bij over hoe je dag was, zo ontneem je de verleiding om je teveel met de ander te bemoeien
 • Creëer ruimte door het kookgerei dat je zelf hebt gebruikt ook gelijk zelf op te ruimen
 • Wees niet te kritisch op de ander en sta open voor improvisatie. Samen uitproberen is een avontuur.
 • Oefening baart kunst: samen koken verbetert jullie kookkunsten. In de loop der tijd raak je steeds beter op elkaar ingespeeld.
 • Laat elkaar tussentijds proeven – romantiek gegarandeerd!

Koken voor anderen, mét anderen

We genieten graag samen van lekker eten. En hoewel ruim zes op de tien het leuk vindt om voor anderen te koken, ziet een kwart van de Nederlanders er ook wel tegenop om thuis een etentje te geven. Het lastigst vindt men het inschatten van hoeveelheden van de benodigde ingrediënten. In de keuken is een beetje houvast dan ook meer dan welkom; een ruime meerderheid kookt over het algemeen met een recept. Mislukt een culinaire creatie? Eén op de tien is dan de rest van de avond stiekem niet echt meer te genieten.

Avontuurlijke instelling?

Hoewel we soms nog niet helemaal precies weten hoe een gerecht te bereiden, verruimen we onze culinaire blik maar al te graag. De helft staat ervoor open om vaker te koken met ingrediënten waarvan de smaak nieuw voor ze is. Daarnaast kookt het merendeel van de Nederlanders (53%) het gros van alle maaltijden met seizoensgebonden producten. In de zomer belandt er dus wat vaker postelein, paksoi en broccoli op het bord.

Top 5 – Inspiratiebronnen voor nieuwe maaltijden

 1. Websites met recepten (61%)
 2. Kookboeken (56%)
 3. Tijdschriften (50%)
 4. Receptkaarten (49%)
 5. Vrienden (48%)

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van