Zorg

Duizenden melden zich na aanname donorwet

Sinds de aanname van de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer dinsdag hebben duizenden mensen zich gemeld bij het Donorregister om hun keuze kenbaar te maken. Duizenden anderen wijzigden hun eerder gemaakte keuze.

donorregistratie. orgaandonatie, donor, donatie

Een kleine 19.000 mensen lieten de afgelopen twee dagen weten hun organen na hun dood niet te willen afstaan. Daarnaast stemden 1626 nieuwe mensen in met orgaandonatie, nog eens 1205 gaven met beperkingen toestemming.

Ook mensen die al eerder een keuze hadden gemaakt meldden zich na de aanname van de nieuwe wet. Daarvan gaven 2644 nu onvoorwaardelijk toestemming, 1368 stemden in beperkte mate in met donatie. Iets minder dan 4500 mensen trokken hun toestemming in.

Eerste kamer

Over de nieuwe donorwet moet nog worden gestemd in de Eerste Kamer. Aanname daar is nog allesbehalve zeker. Mocht dat wel gebeuren, dan komt iedereen die geen expliciete keuze aangeeft automatisch geregistreerd te staan als ‘ik heb geen bezwaar gemaakt’. In de praktijk zal dat weinig verschillen van een ‘ja’. De grote vraag zal in dat geval zijn hoeveel donoren erbij komen.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van